Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0601 – 127

1926. június 1-jén született Norma Jeane Mortenson Golden Globe-díjas amerikai színésznő, fotómodell és énekesnő. Az 1950-es évek egyik legismertebb szexszimbóluma volt, aki „buta szöszi” filmszerepeivel szerzett hírnevet. Színésznőként körülbelül egy évtizedig volt aktív, de a mai napig a popkultúra egyik legismertebb, ikonikus egyénisége. Milyen néven ismerjük?

Marilyn Monroe

1933. június 1-jén született Viktor Pacajev szovjet űrhajós. Az 1971. június 7-től június 30-ig tartó küldetés mérnök-kutatójaként a szovjet űrállomáson hajtotta végre az előírt programot. Visszatéréskor a kapszulából elszökött a levegő, és két társával, Vlagyiszlav Volkovval és Georgij Dobrovolszkijjal együtt megfulladt. Mi volt az űrállomás neve?

Viktor Pacajev

1996. június 1-jén született a képen látható angol színész. Elismerései között szerepel egy Brit Filmakadémia-díj, három Szaturnusz-díj, egy Guinness-világrekord és a Forbes 30 Under 30 Europe listáján való szereplés. Játszott A lehetetlen, a Majd újra lesz nyár, A tenger szívében és a Farkasbőrben című produkciókban, de elsősorban a Marvel-moziverzum szuperhősfilmjeiben az Amerika Kapitány: Polgárháborúval (2016) kezdődően Pókemberként szerzett nemzetközi elismerést. Ki ő?

Tom Holland

1947. június 1-jén született Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, a Turay Ida Színház örökös tagja. Benkő Gyula színművész fia. Színházi és szinkronszerepei mellett olyan klasszikus filmekben szerepelt, mint az Egri csillagok, A fekete város és a Különös házasság. Első filmes főszerepét A koppányi aga testamentuma című történelmi kalandfilmben kapta. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Benkő Péter

1937. június 1-jén született Morgan Freeman Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész. Olyan filmsikerekben játszott, mint a Miss Daisy sofőrje, A remény rabjai, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, a Hetedik, az Invictus, a Last Vegas vagy a Deep Impact. 2005-ben végül elnyerte a régóta érlelődő Oscar-díjat Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmjében nyújtott alakításáért, mint mellékszereplő. Emlékszel a főszereplőre?

Morgan Freeman

1928. június 1-jén született Georgij Dobrovolszkij ukrán nemzetiségű szovjet űrhajós. Az 1971. június 7-től június 30-ig tartó küldetés parancsnokaként a szovjet űrállomáson hajtotta végre az előírt programot. Visszatéréskor a kapszulából elszökött a levegő, és két társával, Vlagyiszlav Volkovval és Viktor Pacajevvel együtt megfulladt. Mi volt az űrhajó neve?

Georgij Dobrovolszkij

1982. június 1-jén született Justine Henin egykori világelső, olimpiai bajnok, visszavonult belga teniszezőnő. Hétszeres egyéni Grand Slam-győztes: négyszer nyert a Roland Garroson (2003, 2005, 2006, 2007), kétszer a US Openen (2003, 2007), egyszer az Australian Openen (2004). A 2004-es athéni olimpián egyéniben aranyérmet szerzett. Tudod, hogy a Rolland Garroson milyen talajon játszanak?

Justine Henin

1935. június 1-jén született Juhász Árpád magyar geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja. Pályája során számos földrajzi ismeretterjesztő filmet készített, továbbá szakértőként vett részt a televízió földrajzi témájú természettudományos sorozataiban, magazinműsoraiban, vetélkedőiben. Geológus-szakértője volt a Magyarországot bemutató Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozatnak. Ki volt a sorozat írója, rendezője, és a túra vezetője?

Juhász Árpád

1965. június 1-jén született a képen látható angol sakkozó, nemzetközi nagymester, világbajnoki döntős, háromszoros brit és egyszeres angol bajnok, háromszoros brit nemzetközösségi bajnok, csapatban háromszoros olimpiai ezüstérmes, egyéni aranyérmes; sakkújságíró, edző és kommentátor. Ki ő?

Nigel Short

1947. június 1-jén született Jonathan Pryce, kétszeresen Tony-díjas brit színész. Olyan sikerfilmekben szerepet, mint az Üvegtörők, az Evita, A holnap markában vagy a Ronin, de feltűnt A Karib-tenger kalózai című filmekben is. 2019-ben a nagy sikerű A két pápa című filmdrámában játszotta az egyik pápa szerepét. Kit alakított?

Jonathan Pryce