Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0523 – 126

1973. május 23-án született Koós Réka színésznő, énekesnő. Koós János énekes, humorista és egy szintén ismert énekesnő első gyermekeként. Ki Koós Réka édesanyja?

Koós Réka

Dékány Sarolta

1861. május 23-án született Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész. Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. Az 1900-as évek elején finom pasztell technikájú képeket festett. Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricásnak” nevezett, az olajfestéket vattaszerűen, foltonként hordta fel kartonpapírra. Ez a stílus leginkább a fauvizmushoz és a pointillizmushoz hasonlítható, benne tarka rikító színek is megjelentek. A képen az önarcképe látható. Milyen stílusba sorolható a művészete?

Rippl-Rónai József

1952. május 23-án született Ádám Tamás (született Nagy Sándor Tamás) magyar színész, rendező. Fia a Roy & Ádám Trió „Ádámja”, Nagy Ádám. Az 1990-es évek egyik népszerű magyar televíziós sorozatában Szép Károlyt, a főszereplőt alakította. Mi volt a sorozat címe?

Ádám Tamás

1943. május 23-án született Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. Nemzetközileg is ismert alkotása egy 1986-ban bemutatott magyar–német–kanadai animációs bűnügyi filmvígjáték, melynek főszereplője az egerek titkosszolgálata, az Intermouse egy rég visszavonult egérügynöke, Nick Grabowski. Mi a film címe?

Ternovszky Béla

1951. május 23-án született Anatolij Karpov orosz sakkozó, 1975 és 1985 között egyedüli világbajnok, 1993 és 1999 között a FIDE világbajnoka, csapatban hatszoros, egyéniben háromszoros sakkolimpiai bajnok, kétszeres sakkcsapat világbajnok. Legendás ellenfellével hét éven keresztül küzdött a világbajnoki címért. 1984-től kezdve összesen öt világbajnoki döntőt vívtak egymással a teljes végletekig kiélezve. Ki volt az ellenfele?

Anatolij Karpov

Garri Kaszparov 

1965. május 23-án született Martinek János kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó. Legnagyobb sikerét 1988-ban ért el, ahol az egyéni versenyben a csapatban is olimpiai bajnok lett. Hol rendezték 1988-ban a nyári olimpiai játékokat?

Martinek János

1971. május 23-án született Debreczeny Csaba Jászai Mari-díjas magyar színész. amellett, hogy foglalkoztatott színpadi és szinkronszínész, valamint több játékfilmben is szerepelt, az országos ismertséget a Mi kis falunk című vígjátéksorozat hozta meg neki. Melyik karaktert alakítja?

Debreczeny Csaba

1954. május 23-án született Marvin Hagler amerikai profi bokszoló és filmszínész. Pályafutását 1973-ban kezdte, 1980 és 1987 között a középsúly vitathatatlan bajnoka volt. Címét tizenkét alkalommal védte meg, egy kivételével mindegyiket kiütéssel. A mérkőzései előtt a " Marvelous " becenevét gyakran nem mondták be a bemondók, ezért Hagler 1982-ben törvényesen megváltoztatta a nevét "Marvelous Marvin Hagler"-re. Mit jelent a Marvelous jelző?

Marvin Hagler

1972. május 23-án született a képen látható brazil autóversenyző, 1993-tól 2011-ig a Formula–1 mezőnyének volt a tagja. Itt pályafutása során a 2007-es évet kivéve minden szezonban szerzett pontot. Kétszer végzett az egyéni világbajnokság harmadik, és szintén kétszer a második helyén. Legjobb eredményét 2004-ben érte el, világbajnoki ezüstéremmel és 114 ponttal. Ki ő?

Rubens Barrichello

1921. május 23-án született Grigorij Csuhraj szovjet filmrendező. A hruscsovi időszakban a szovjetorosz film reprezentatív alakja. Legismertebb filmjének központi alakja egy kiskatona, aki a rátámadó német harckocsik elől rémülten menekülve és csak véletlenül válik hőssé: kilő két tankot. A kilátásba helyezett kitüntetés helyett pedig négy nap szabadságot kér, otthagyja a frontvonalat, hogy meglátogassa anyját és vidéki házukban megjavíthassa a tetőt. Mi a film címe?

Grigorij Csuhraj