Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0522 – 125

1970. május 22-én született a képen látható brit modell. Röviddel felfedezése után, 15 éves korában kivívta helyét a késő 1980-as, kora 1990-es évek három legjellegzetesebb modellje között, illetve ő volt egyike azon hat modellnek, akiket a korabeli divatvilág szupermodellként tartott számon. Ki ő?

Naomi Campbell

1859. május 22-én született a képen látható skót író, aki leginkább Sherlock Holmesról szóló detektívregényei (amelyek jelentős újításnak számítottak a krimi történelmében), valamint Challenger professzor kalandjai miatt ismert. Termékeny író volt, akinek egyéb művei közt találhatunk sci-fi történeteket, úgymint a számtalan filmfeldolgozást megért Az elveszett világ, történelmi regényeket, drámákat, regényes történeteket, lírát és prózát. Ki ő?

Arthur Conan Doyle

1925. május 22-én született Jean Tinguely svájci szobrász, aki leginkább kinetikus szobrairól ismert, melyeket használt ipari és háztartási tárgyakból és azok alkatrészeiből építette. Leginkább mi jellemzi a kinetikus szobrokat?

Jean Tinguely

1907. május 22-én született Sir Laurence Olivier Oscar- és Golden Globe-díjas angol színész, rendező, Anglia mindmáig legnagyobb Shakespeare-színésze. Több Shakespeare-darabot is filmre vitt, mint például az V. Henriket, III. Richárdot valamint a Hamletet, mellyel Oscar- és Golden Globe-díjat is nyert. Shakespeare művében milyen nemzetiségű volt Hamlet királyfi?

Sir Laurence Olivier

1970. május 22-én született Szomor György magyar színész, énekes, dalszövegíró, zeneszerző, rendező. 19 évesen megalapította együttesét, amellyel megalkották az Angyalbőrben című televíziós sorozat zenei anyagát. 1993 óta folyamatosan szerepel színházban a fővárosban és vidéken is. Zeneszerzője a Katonadolog, a Monte Cristo grófja, a Báthory Erzsébet és a Robin Hood Című musicaleknek. Melyik együttes énekese volt a ’90-es évek elején?

Szomor György

1946. május 22-én született a képen látható Aranylabdás, BEK-győztes, kétszeres angol bajnok északír válogatott labdarúgó, aki támadó középpályásként vagy szélső támadóként szerepelt csapataiban. Pályafutása legnagyobb részét, és egyben legsikeresebb éveit a Manchester United csapatánál töltötte. Ki ő?

George Best

1992. május 22-én született Vecsei Miklós Junior Prima-díjas magyar színész. Átdolgozásokat, szövegkönyveket ír és megjelent két verseskötete is. Jelentős sikere a Vígszínházban 2016. november 5-én bemutatott, Molnár Ferenc azonos című ifjúsági regénye alapján írt musical, a Pál utcai fiúk egyik főszerepe, Nemecsek. A darab szövegét Geszti Péter és Grecsó Krisztián írta. Ki szerezte a zenéjét?

Vecsei Miklós

1973. május 22-én született Nikolaj Lie Kaas dán színész. Ő játssza az egyik főszerepet, a középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt a világhírű dán krimiíró „Q-ügyosztály” szériájának moziadaptációiban (Nyomtalanul, Fácángyilkosok és Palackposta A 64-es betegnapló). Ki írta a filmek alapjául szolgáló regényeket?

Nikolaj Lie Kaas

1813. május 22-én született Richard Wagner német zeneszerző, karmester, esztéta. A 19. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, a német opera megreformálója volt. Zeneszerzőként operái tették halhatatlanná, bár számos más műfajban is alkotott. Melyik operát írta Wagner?

Richard Wagner

1970. május 22-én született a képen látható magyar zenész, énekes, zeneszerző, hangszerelő. 1995-ben megalakította Török Tamással a Bon Bon formációt, melynek énekese, fuvolistája. Ki ő?

Szolnoki Péter