Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0521 – 124

1471. május 21-én született a képen látható magyar származású bajor festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti író. Ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a falu nevét mint nemesi előnevet használták. A korai reformáció Bajorországának egyik legkiemelkedőbb művésze, a német reneszánsz legismertebb képviselője hazájában és külföldön egyaránt. Ki ő?

Albrecht Dürer

1948. május 21-én született Helyey László Jászai Mari-díjas magyar színész. Népszerű színművész, közel félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott. Visszatérő szerepe Mátyás király volt. Emellett kedvelt szinkronhang volt: az ő hangján szólalt meg rendszeresen Gérard Depardieu és Donald Sutherland, de ő szinkronizálta (2. szinkron) Az Onedin család főszereplőjét, Jamest alakító színészt is. Mi a színész neve?

Helyey László

1844. május 21-én született Henri Rousseau francia naiv festő. Az egyik legismertebb naiv festő volt, akinek tökéletes technikai tudását, a színek meglepő kezelését már saját korában olyan avantgárd festők is elismerték, mint André Derain vagy Henri Matisse. Széles körben ismert becenevét a felfedezése előtt művelt foglalkozásáról kapta. Mi a beceneve?

Henri Rousseau

1944. május 21-én született Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Sokat foglalkoztatott film- és televízió-színésznő. Drámai és komikus szerepekben is láthattuk. Jelentős szerepet kapott az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Az aranyemberben. Országos ismertségét, népszerűségét a tévésorozatokban (például: A Tenkes kapitányában és a Lindában) játszott alakításai is erősítették. Az indul a bakterház című filmvígjáték fontos mellékszerepében alakította Rozit, akinek a teljes neve…

Pécsi Ildikó

1949. május 21-én született Dolly, EMeRTon-díjas magyar énekesnő. Dolly a magyar könnyűzene egyik legelismertebb énekesnője, Magyarország rock'n'roll, rockabilly királynője, 1983-tól 2017-ig a nevét viselő Dolly Roll együttes énekese, zeneszerzője, szövegírója. A Dolly Roll előtt 3 évig egy országosan ismert együttesben énekelt. Melyik együttesről van szó?

Dolly

1860. május 21-én született Willem Einthoven holland orvos, fiziológus, az elektrokardiográf kifejlesztője. 1924-ben elnyerte a fiziológiai Nobel-díjat „az elektrokardiogram mechanizmusának felfedezéséért”. Milyen szervet vizsgálnak elektrokardiográffal?

Willem Einthoven

1927. május 21-én született Zwack Péter János magyar üzletember, politikus. A Zwack Unicum Nyrt. elnök-vezérigazgatója 1987 és 2008 között, a Zwack család egyik jeles tagja. Üzleti élete mellett 1990 és 1991 között Magyarország washingtoni nagykövete, valamint 1994 és 1998 között és 2002-ben országgyűlési képviselő. Eredetileg mi jelentett az unicum kifejezés?

Unicum

1966. május 21-én született Frei Tamás magyar újságíró, író, műsorvezető, üzletember. 1991-ben a Magyar Rádió külpolitikai rovatánál kezdte pályáját. Számtalan háborús helyszínen járt tudósítóként, Szomáliában, Boszniában, a kolumbiai kábítószer-háborúban. Riportfilmjeit számtalan országban vetítették. Televíziós újságíróként a világ több mint 100 országában járt és interjúkat készített államfőkkel éppúgy, mint hollywoodi sztárokkal. Mi volt az 1996-ban indított műsorának címe?

Frei Tamás

1921. május 21-én született Andrej Szaharov, orosz magfizikus, politikai menekült. Róla kapta nevét az Európai Parlament 1988-ban alapított emberi jogi kitüntetése, a Szaharov-díj a gondolatszabadságért. 1975-ben megkapta a Nobel-békedíjat, amelyet felesége vett át. Hol adják át hagyományosan a Nobel-békedíjat?

Andrej Szaharov

1957. május 21-én született Edward Ernest " Judge " Reinhold Jr. amerikai színész. Számos filmben szerepelt, mint például a Bombázók a seregnek, a Változó világ, a Szörnyecskék és a Borzasztó emberek. Legismertebb szerepe a Beverly Hills -i zsaru című trilógiában Billy Rosewood nyomozó. Ki volt a film másik főszereplője?

dward Ernest

Eddie Murphy