Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0520 – 123

1946. május 20-án született a képen látható Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas cseroki és örmény származású amerikai énekesnő, színésznő, a „popzene istennője”. Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, több mint 200 millió albumot adott el világszerte. Ő az egyetlen Madonna mellett, akit kétszer is Európa vezető énekesének választottak. Ki ő?

Cher

1799. május 20-án született a képen látható francia regényíró, a francia realista regény megteremtőinek egyike, neve a világirodalom legjelentősebb alakjai között szerepel. rendkívül termékeny szerző volt, évente 5-6 regényt írt- Főbb műve: A szamárbőr, A vidéki orvos, Eugénie Grandet, Goriot apó, Elveszett illúziók, valamint a közel száz műből álló regényfolyam, az Emberi színjáték. Ki ő?

Honoré de Balzac

1952. május 20-án született Roger Milla, az első olyan afrikai labdarúgó, aki híressé és elismertté vált a világon. Hazája nemzeti tizenegyével három világbajnokságra jutott ki: az 1982-es spanyolországi, az 1990-es olaszországi és az 1994-es egyesült államokbeli tornán is meghatározó játékosa volt együttesének, az USA-ban minden idők legidősebb vb-játékosává vált azzal, hogy 42 évesen is pályára lépett, és minden idők legidősebb vb-gólszerzőjévé vált. Melyik ország válogatottjában játszott Roger Milla?

Roger Milla

1908. május 20-án született a képen látható Oscar-díjas amerikai filmszínész, aki főleg Alfred Hitchcock és Frank Capra filmjeiben játszott szerepeivel írta be magát a filmtörténelembe. Olyan klasszikus filmekben játszott főszerepet, mint a Hátsó ablak, a Szédülés, Az élet csodaszép vagy a Becsületből elégtelen. Ki ő?

James Stewart 

1943. május 20-án született Levente Péter magyar színész, rendező, tanár. Legemlékezetesebb szerepe 1965–1979 között Móka Miki volt a televízió népszerű gyermekműsorában. Mi volt a műsor címe?

Levente Péter

1868. május 19-én született II. Miklós, aki 1894 és 1917 között az Orosz Birodalom utolsó cárja volt. A februári forradalom hatására 1917-ben lemondott a trónról, és ezzel Oroszországban megszűnt a monarchia. 1918-ban a bolsevikok kivégezték családjával együtt Jekatyerinburgban. Melyik uralkodóházhoz tartozott?

 II. Miklós cár

1944. május 20-án született a képen látható Grammy-díjas angol blues- és rockénekes. Jellegzetes rekedtes, mély hangon énekelt, sikereit olyan slágereknek köszönhette, mint a You Are So Beautiful, az Up Where We Belong, az Unchain My Heart és a You Can Leave Your Hat On című dalok. Ki ő?

Joe Cocker

1782. május 20-án született Ivan Fjodorovics Paszkevics-Erivanszkij orosz tábornagy, az 1848–49-es szabadságharc ellen fellépő cári hadsereg főparancsnoka, Varsó cári helytartója, Jereván grófja. Melyik ország fővárosa Jereván?

Paszkevics

1957. május 20-án született Lucélia Santos brazil színésznő, rendező és producer. Színészi karrierje 1976-ban kezdődött, amikor a Bernardo Guimarães regénye alapján készült a teevíziós sorozat Isauráját alakította. A sorozatot 80 országban, köztük hazánkban is nagy sikerrel játszották, Magyarországon 1986-ban mutatták be. Mi a sorozat címe?

Lucélia Santos

1949. május 20-án született Schuster Lóránt zenekarvezető, aki nem játszik hangszeren és nem énekel szólót, hanem a színpadon showmanként (konferálás, tapsgép, valamint az általa „vizuális karó” néven emlegetett látványelemek) a közönséget hozza hangulatba. Emellett intézi az együttes ügyeit és a dalszövegek többségét is ő írja. Melyik együttes vezetője Schuster Lóránt?

Schuster Lóránt