Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0519 – 122

1939. május 19-én született Dick Scobee amerikai űrhajós, ezredes, az STS–51–L jelű küldetés parancsnoka. 1986. január 28-án, az űrsikló a fellövése utáni 73. másodpercében végzetes balesetet szenvedett, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok életüket vesztették. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Dick Scobee

1893. május 19-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar színművész, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Egykori villája ma színészmúzeum. Ki ő?

Bajor Gizi

1958. május 19-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játékstílus jellemezte alakításait. A tévénézők a Nyolc évszak című televíziós sorozatból ismerhették meg a nyolcvanas években. Több híres szinkronszerepe volt, mint például Forrest Gump című filmben ő adta Tom Hanks hangját vagy a Rocky és a Cobra című filmekben Sylvester Stallone hangját. 2004-ben autóbalesetben vesztette életét. Ki ő?

Bubik István 

1977. május 19-én született a képen látható magyar színésznő. Első filmszerepét 1998-ban a Jancsó Miklós által rendezett, Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten című filmben kapta. Majd olyan filmekben szerepelt, mint az Egy szoknya egy nadrág, az Egy bolond százat csinál, a Magyar vándor, a Valami Amerika trilógia. Ki ő?

Oroszlán Szonja 

1962. május 19-én született Kerekes József Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész. Klasszikus és a modern vígjátékok karakterszerepeiben sikeres. Jim Carrey állandó magyar hangja, Will Ferrell, és Dan Aykroyd gyakori magyar hangja. Ő kölcsönzi Garfield és Peter Griffin rajzfilmszereplők magyar hangját is. Ő alakítja Bakit, a közmunkást az RTL 2017-től vetített magyar vígjátéksorozatban. Mi a címe?

Kerekes József

1868. május 19-én született II. Miklós, aki 1894 és 1917 között az Orosz Birodalom utolsó cárja volt. A februári forradalom hatására 1917-ben lemondott a trónról, és ezzel Oroszországban megszűnt a monarchia. 1918-ban a bolsevikok kivégezték családjával együtt Jekatyerinburgban. Melyik uralkodóházhoz tartozott?

 II. Miklós cár

1949. május 19-én született "Dusty" Hill amerikai zenész, aki egy 1969-ben alapított texasi blues-rock együttes basszusgitárosa volt. Emellett énekelt is, valamint billentyűs hangszereken is játszott. 2004-ben bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Hill több mint 50 évig játszott a bandával; halála után Hill kívánságának megfelelően a banda technikusa, Elwood Francis lett az utódja. Melyik együttesben játszott?

1890. május 19-én született Ho Si Minh, a vietnámi nemzeti mozgalom vezetője, 1954-től 1969-ig Észak-Vietnam, vagyis a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnöke és miniszterelnöke volt. Halála után róla nevezték el az ország legnagyobb városát. Mi volt a neve eredetileg?

Ho Si Minh

1966. május 19-én született a képen látható magyar zenész, gitáros, előadóművész. Az Irigy Hónaljmirigy 1990-es megalakulásától fogva mintegy másfél évtizeden keresztül a csapat állandó tagja volt, paródiákat írt és a zenekar fellépéseit szervezte. 2005-ben autóbalesetet szenvedett, maradandó sérüléseiből nem épült fel teljesen, és 2019-ben elhunyt. Ki ő?

Ambrus Zoltán 

1925. május 19-én született Pol Pot kambodzsai kommunista-nacionalista politikus, 1975-1979 között Kambodzsa, akkori nevén a Demokratikus Kambodzsa vezetője volt. Uralma alatt elnyomták az állam nemzetiségeit, üldözték az értelmiséget, A becslések szerint 1,7 millió embert gyilkoltak meg, éheztettek vagy dolgoztattak halálra. Milyen származású volt Pol Pot, amely nép felsőbbrendűségét hirdette?

Pol Pot