Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0518 – 121

1959. május 18-án született a képen látható magyar humorista, zenész, a Holló Színház vezetője, a L’art pour l’art Társulat egykori tagja. A GM49 együttes zene- és szövegszerzője, valamint frontembere volt. Napjainkban folytatódik a zeneszínpadi jelenléte a GM több mint 49 formáció által. Ki ő?

Galla Miklós 

1817. május 18-án született a képen látható magyar vegyész. A mai köztudatban csak a zajtalan és robbanásmentes gyufával kapcsolatos tevékenysége ismert, pedig az új szemléletű kémia egyik legelső hazai terjesztőjeként jelentős szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában. 1848-ban részt vett a forradalmi mozgalmakban, a hagyomány szerint a híres 12 pontot ő szövegezte és küldte Pestre. Ki ő?

Irinyi János

1971. május 18-án született ifjabb Oláh János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós. Felnőtteknek szóló prózai művei és versei mellett gyermekversei és meseregényei által ismert, és műfordítóként is jelentős. Publikálása kezdetekor vette fel írói nevét, hogy apjával össze ne tévesszék. Milyen néven publikál?

Lackfi János

1883. május 18-án született Walter Gropius német építész. Olyan épületeket tervezett, amelyeket méltán hasonlítottak az absztrakt festményekhez. Weimarban ő alapította világhírűvé vált tervezőiskolát, amelyben modern és újszerű anyagoknak az eredeti felfogásban tervezett bútoroknál és épületeknél való felhasználását tanította híres művésztársaival (pl. Johannes Itten, Moholy-Nagy László, Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij stb.). Mi a tervezőiroda neve?

Walter Gropius

1953. május 18-án született Csongrádi Kata magyar színésznő, musical-énekesnő, író, színpadi szerző. Legismertebb slágere a Millió rózsaszál, melynek szövegét férje, az EMeRTon-díjas dalszövegíró írta, aki hat évtizedes pályafutása során Magyarország egyik legtermékenyebb dalszerzőjévé vált. Ki volt Csongrádi Kata férje?

Csongrádi Kata 

S. Nagy István

1976. május 18-án született Grecsó Krisztián József Attila-díjas magyar költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa. Regényei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul. Írt forgatókönyveket és több színdarabot, szövegkönyvet is jegyez. Egyik legnagyobb sikere a Vígszínházban 2016-ban színpadra állított Pál utcai fiúk című musical szövegkönyve. Ki szerezte a musical zenéjét?

Grecsó Krisztián

1967. május 18-án született a képen látható német autóversenyző, volt Formula–1-es pilóta. 1994-től 2003ig versenyzett a Formula-1-ben a Sauber, a Williams, a Jordan, a Prost és az Arrows versenyzőjeként. Pályafutása alatt 3 futamgyőzelmet aratott. Ki ő?

Heinz-Harald Frentzen

1960. május 18-án született Yannick Noah francia hivatásos teniszező és énekes. Összesen 23 egyéni és 16 páros ATP-tornán aratott győzelmet. Legjobb helyezése a világranglistán a 3. volt, párosban viszont összesen 19 hétig világelső is volt. Legnagyobb eredménye az 1983-as Roland Garroson elért sikere, amivel ő Franciaország egyetlen egyéni Grand Slam-győztese az open érában. Hagyományosan milyen a pálya borítása a Roland Garroson?

Yannick Noah

1796. május 18-án született Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Az 1848-as forradalom kitörésekor hazavezette Bécsből az ezredét, majd a schwechati csatában tanúsított bátorságáért az Országos Honvédelmi Bizottmány 1848. október 28-án tábornokká avatta. Katonai pályafutását sok szabadságharcoshoz hasonlóan császári seregben kezdte. Tanítója a híres Simonyi óbester volt. Mi az óbester rendfokozat mai elnevezése?

Schweidel József

1920. május 18-án született Karol Wojtyła, aki első lenygyelként a katolikus egyház feje volt 1978-tól 2005-ös haláláig. Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Több mint 100 utazást tett külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. Pápaként milyen nevet viselt?

II. János Pál