Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0120–298

1920. január 20-án született Federico Fellini, olasz filmrendező és forgatókönyvíró, a 20. századi olasz filmművészet kiemelkedő egyénisége. Kezdetben Roberto Rossellini mellett dolgozot, majd olyan filmeket rendezett, mint az Amarcond, a 8 és 1/2 és az Édes élet. Színésznő feleségével 50 éven át voltak házasok, és tíz filmet készítettek együtt, köztük A fehér sejk, a Cabiria éjszakái, a Ginger és Fred és az Országúton. Ki volt Fellini felesége?

Federico Fellini

Giulietta Masina

1958. január 20-án született Zámbó Jimmy, kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekes. A magyar popszakma egyik legsikeresebb magyar énekese, négy és fél oktáv hangterjedelemben énekelt. Életéről és haláláról 2022-ben készült televíziós sorozat, amely megosztotta a rajongókat. Ki játszotta a filmben Jimmyt, a Királyt?

Zámbó Jimmy

1930. január 20-án született a képen látható amerikai űrhajós, az International Academy of Astronautics (IAA) tiszteleti tagja, Neil Armstrong után a második űrhajós, aki a Holdra lépett 1969. július 21-én. Emellett vadászpilóta, légierő-parancsnok, mérnök. Az űrkutatás rendíthetetlen támogatója és népszerűsítője. Járt mind az Északi-sarkon, mind az Antarktiszon. Ki ő?

Buzz Aldrin

1969. január 20-án született a képen látható magyar modell, 1985-ös magyar szépségkirálynő. 1986-ban halálos adag gyógyszert vett be, és már nem tudták megmenteni az életét. A második világháború után először megrendezett 1985-ös szépségversenyről dokumentumfilm készült Szépleányok címmel, amely a tragédiával az árnyékában nagyon komoly korrajzává vált a késői szocialista Magyarországnak. Ki volt a tragikus sorsú szépségkirálynő?

Molnár Csilla Andrea

1934. január 20-án született S. Nagy István, magyar dalszerző, EMeRTon-díjas dalszövegíró. Hat évtizedes pályafutása során Magyarország egyik legtermékenyebb dalszerzőjévé vált. Egyik legismertebb slágere a Millió rózsaszál, melyet felesége, a képen látható színésznő vitt sikerre. Ki ő?

S. Nagy István

Csongrádi Kata 

1921. január 20-án született a képen látható magyar fejszámoló művész. Fejben többjegyű számok összeszorzását végezte közönség előtt, olyan előadóművészként volt közismert, aki a tudást humorral ötvözve adta elő. Közönségét elkápráztatta gyorsaságával. Ki ő?

Pataki Ferenc

1775. január 20-án született André-Marie Ampère francia fizikus, kémikus, matematikus. Egyike azon 72 tudósnak, akiknek neve szerepel az Eiffel-torony oldalán. Az elsők egyike volt, akik megkülönböztették az atomokat és a molekulákat. Az ő nevéhez fűződik a galvanométer, az elektromos távíró és az elektromágnes feltalálása. Nevét őrzi SI egyik alap mértékegysége, az amper. Minek a mértékegysége az amper?

André-Marie Ampère

1978. január 20-án született Omar Sy, César-díjas francia színész. Leghíresebb alakítása az Életrevalók című filmben volt, amiért megkapta a legjobb színésznek járó César-díjat. 2016-ban fontos szerepet kapott az Inferno címmel bemutatott amerikai misztikus filmthrillerben. A film a Tom Hanks fémjelezte Robert Langdon-sorozat harmadik része. Ki írta a filmek alapjául szolgáló népszerű regényeket?

Omar Sy

1823. január 20-án született a képen látható magyar költő, író, ügyvéd, politikus, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja. Fő műve: Az ember tragédiája. Ki ő

Madách Imre

1987. január 20-án született Marco Simoncelli, néhai olasz motorversenyző, a MotoGP "Hírességek Csarnokának" tagja. A 250 köbcentiméteres géposztályban 2008-ban világbajnok volt, majd hamarosan a királykategóriába igazolt. 2011. október 23-án a maláj nagydíjon, a Kuala Lumpur melletti település versenypályáján, versenybalesetben vesztette életét. Mi a település neve?

Marco Simoncelli