Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0122–300

1561. január 22-én született a képen látható angol filozófus, államférfi. A filozófiát új alapokra kívánta helyezni. Új, természettudományos módszerrel új, empirikus-induktív filozófiát kívánt művelni, amivel a materializmus egyik korai képviselője lett. Szerinte magából a természetből kell kiindulni, nem abból, amit eddig a természetről mondtak. Ő „A tudás hatalom” szállóige megalkotója. Ki ő?

Francis Bacon

1788. január 22-én született George Byron, Percy Bysshe Shelley és John Keats mellett a 19. századi angol költészet egyik legismertebb képviselője. A „byronizmus”, a byroni hős individualizmusa, bágyadt közönye, nemes gesztusai és embergyűlölete nemzedékeken keresztül költészetének legfőbb ismérve és vonzereje volt. Milyen korstílushoz sorolható Byron költészete?

George Byron

1852. január 22-én született a képen látható magyar feltaláló, tiszteletbeli gépészmérnök, a magyar motor- és gépjárműgyártás úttörője. Az első magyar robbanómotoros gépjármű és az első magyar autó konstruktőre. A Műegyetem tanműhelyének első vezetője, majd nyugdíjba vonulása után az általa létrehozott autójavító műhely, illetve az abból kinövő gépgyár vezetője. A Királyi Magyar Automobil Club egyik megszervezője. Ki ő?

Csonka János

1968. január 22-én született Szabó Katalin, romániai magyar többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. 1983 és 1984 között 17 alkalommal kapott maximális, 10-es pontszámot a tökéletesen végrehajtott gyakorlataira. Az 1984. évi nyári olimpiai játékokon, Los Angelesben négy aranyérmet szerzett: csapat összetett, ugrás, gerenda és talaj versenyszámokban. Ezek közül melyik az a versenyszám, amelyben csak nők indulhatnak?

Szabó Katalin

1906. január 22-én született a képen látható magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat szövetségi kapitánya. 1945-től 1956-ig a magyar válogatott edzője, majd szövetségi kapitánya volt. Irányításával nemzeti együttesünk 1952-ben olimpiai bajnok lett Helsinkiben, az 1954-es svájci világbajnokságon pedig ezüstérmet szerzett. Összesen 69 mérkőzésen irányította nemzeti tizenegyünket. Ki ő?

Sebes Gusztáv

1940. január 22-én született John Hurt, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Olyan filmekben tűnt fel, mint az Egy ember az örökkévalóságnak, A nyolcadik utas: a Halál, Az elefántember, a Botrány, a Kapcsolat, a Pokolfajzat, a V mint vérbosszú, vagy a Harry Potter-filmek. A George Orwell regényéből készült 1984 című film egyik főszerepét játszotta. Partnere a képen látható Golden Globe- és BAFTA-díjas walesi színész, rendező és producer volt, akit utolsó szerepében láthattunk. Ki ő?

John Hurt

Richard Burton

1943. január 22-én született Cseh Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár. Filmszínészi és zenei pályafutása mellett életét végig kísérte az indiánkultúra iránti érdeklődés. Vissaztérő tevékenysége volt „indiántábor” szervezése, ahol ő maga a „Füst a szemében” nevet használta. Hol rendezték ezeket a táborozásokat?

Cseh Tamás

1965. január 22-én született Diane Lane, Oscar-, Golden Globe- és kétszeresen Primetime Emmy-díjra jelölt amerikai színésznő. Jelentősebb filmjei: Egy kis romantika, Séta a Holdon, A kívülállók, Rablóhal, Gengszterek klubja, Viharzóna, A hűtlen, Az acélember és a Napsütötte Toszkána. Tudod mi Toszkána fővárosa?

Diane Lane

1978. január 22-én született a képen látható Fonogram díjas magyar énekes, dalszerző, festőművész, grafikus, a Csillag születik című tehetségkutató műsor második szériájának győztese. Az általa kiadott albumok: Ments meg!, Gyönyörű szép, Érzés, Szerelem várj! Ki ő?

Tabáni István

1968. január 22-én született Frank Lebœuf, francia labdarúgó, színész. A francia labdarúgó-válogatottal 1998-ban világbajnokságot nyert. Színészként feltűnt a képen látható Oscar-díjas magyar rendező által Szembesítés címmel 2001-ben német–brit-osztrák-francia koprodukcióban készített filmdrámában Simons zászlós szerepében. Ki a film rendezője?

Frank Lebœuf

Szabó István