Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0123–301

1944. január 23-án született a képen látható holland színész. Fontosabb filmjei: Fantom az éjszakában, Szárnyas fejvadász, Az Osterman-hétvége, Sólyomasszony, Hús és vér, Az országút fantomja, Egy holdfényes éjszakán, Vak végzet, Őrült Stone, Báránybőrben, Játssz a túlélésért, Ördögkatlan, Éjféli őrjöngés, A Heineken-emberrablás. Ki ő?

Rutger Hauer

1898. január 23-án született Szergej Ejzenstein, szovjet filmrendező, forgatókönyvíró, szerkesztő és teoretikus, az egyetemes filmtörténet egyik legjelentősebb alakja. A ma már klasszikusnak számító Patyomkin páncélos hozta meg számára a világhírt. Ennek egyes képsorait, például híres lépcsőjeleneteit, az Eisensteinről szóló csaknem minden írás idézi. Hol van ez a híres lépcsősor?

Szergej Ejzenstein

Eisenstein Potemkinmarch

1734. január 23-án született a képen látható, a Habsburg Birodalomban széles körben elismert tudós és feltaláló, a 18. század legjelentősebb magyar polihisztora. 1770 táján – elsőként a világon – beszélőgépeket szerkesztett, melyek a belenyomott levegőt az emberi hanghoz hasonló levegőrezgésekké alakították át. Másik híres találmánya a sakkozógép, melyet 1769-ben készített. Ki ő?

Kempelen Farkas

1967. január 23-án született Czinkóczi Zsuzsanna, magyar színésznő. 1976-ban gyermekszínészként a Ranódy László rendezte Árvácska című film főszereplője volt. Később is számos filmben szerepelt, leginkább Mészáros Márta filmjeiben. Kinek a regényéből készült az Árvácska című film?

Czinkóczi Zsuzsanna 

1783. január 23-án született Marie-Henri Beyle, 19. századi francia író. Egyike a realizmus első képviselőinek Vörös és fekete, illetve A pármai kolostor című regényeiben. Balzac szerint ő „a legromantikusabb realista és a legrealistább romantikus”. Mi a közkeletű írói álneve?

Stendhal

1832. január 23-án született a képen látható francia festő és grafikus, a realizmus és az impresszionizmus határát jelentő korszak egyik legnagyobb alakja. A Reggeli a szabadban és Olympia című festményei fontos hivatkozási pontok lettek a fiatalabb művészek számára, akik végül megteremtették az impresszionizmust. Ki ő?

Édouard Manet

Édouard Manet Reggeli a szabadban.

Edouard Manet Olympia

1998. január 23-án született Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy, amerikai zenész és rapper. Élete során számos kislemeze és két stúdióalbuma jelent meg, Harmadik stúdióalbumát Skins címen posztumusz, 2018 decemberében adták ki, majd 2019 decemberében kiadták utolsó albumát, Bad Vibes Forever címmel. Húszéves korábban az utcán lelőtték. Mi volt a művészneve?

XXXTentacion

1887. január 23-án született a képen látható magyar politikus, 1932-től 1935-ig földművelésügyi miniszter, majd 1942–44 között Magyarország miniszterelnöke, emellett 1943-ig a külügyminiszteri pozíciót is betöltötte. 1944 márciusában a német megszállás mozdította el tisztségéből. Ki ő?

Kállay Miklós

1898. január 23-án született Széchenyi Zsigmond, magyar vadász, utazó, író. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja. Afrika, India, Alaszka és Európa vadásza. Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyv gyűjteménye. Íróként az 1930-as évektől mintegy negyven évig rendkívül népszerű volt, írásai 52 kiadásban több, mint másfél millió példányban jelentek meg. Az első, nagy sikerű írása egy vadásznapló volt. Mi a címe?

Széchenyi Zsigmond

1944. január 23-án született Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Színdarabok mellett számos filmben, tévéjátékban meg kabaréműsorban szerepelt. Utóbbiak közt legemlékezetesebb a Szeszélyes évszakok. Ezek mellett a leggyakrabban foglalkoztatott szinkronszínészek közt tartották számon. Egyik fontos szinkronszerepe a négy Ocsar-díjas Esőember című filmdráma főszerepét Raymond Babbitot alakító, a képen látható színész magyarítása. Ki ő?

Tahi Tóth László 

Dustin Hoffman