Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0124–302

1943. január 24-én született Sharon Tate, amerikai modell és színésznő. Az 1960-as évek legígéretesebb fiatal színésznői közé tartozott. 1967-ben a Vámpírok bálja című film forgatásán ismerkedett meg annak rendezőjével, akihez 1968-ban feleségül ment. A következő évben nyolc és fél hónapos terhes volt, amikor négy másik személlyel együtt a Manson család nevű szekta különösen brutális módon meggyilkolta az otthonában. Ki volt Sharon Tate férje?

Sharon Tate

76. január 24-én született a Római Birodalom képen látható császára, 117-től 138-as haláláig. Trónra lépése előtt többek között Pannonia kormányzója volt, uralkodása alatt kapott Aquincum (Óbuda) városi rangot. Britanniában elrendelte a később róla elnevezett fal építését. Rómában helyreállíttatta a Pantheont és megépíttette Venus és Roma monumentális templomát. Az úgynevezett öt jó császár egyike. Ki ő?

Hadrianus

1972. január 24-én született Szabados Mihály, magyar színész, rendező. Az 1980-as évek végétől a 2010-es évek elejéig számos filmben szerepet kapott, mégis kétségtelenül Koltai Róbert 1992-es első rendezésében játszott főszerep a legemlékezetesebb. Az 1960-as években játszódó filmvígjáték-dráma a modern magyar filmgyártás egyik legnépszerűbb és legsikeresebb alkotása, melyben Szabados Mihály, azaz Tordai Imi felnőtté válását kísérhetjük figyelemmel. Mi a film címe?

Szabados Mihály

1948. január 24-én született Németh Miklós, magyar közgazdász, politikus, a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány miniszterelnöke, és az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányfője. Szülőfaluja, Monok rajta kívül még egy híres politikust, államférfit adott a nemzetnek. Kit?

Németh Miklós

1917. január 24-én született Ernest Borgnine, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színész. 1956-ban Oscar-díjat kapott a Marty című film főszerepéért. Ezen kívül olyan sikerfilmekben szerepelt, mint A Poszeidon katasztrófa, A piszkos tizenkettő, a Red, a Menekülés New Yorkból, a Most és mindörökké, a Nyugaton a helyzet változatlan és a Szuperzsaru. Ez utóbbi akció-vígjátékban partnere a képen látható olasz színész volt. Ki?

Ernest Borgnine

Terence Hill

1950. január 24-én született Daniel Auteuil, BAFTA-díjas és kétszeres César-díjas francia színész. Olyan filmekben láthattuk, mint a Paradicsom..., a Dermedt szív az És a nyolcadik napon..., A púpos, a Lány a hídon, az Addig jár a korsó a kútra, a 36 – Harminchat, a Rejtély és a Napóleon. A nemzetközi ismertséget egy, Claude Zidi által rendezett, 1980-ban készült francia vígjáték hozta meg számára. Mi a film címe?

Daniel Auteuil

1712. január 24-én született II. (Nagy) Frigyes porosz király. A felvilágosult abszolutizmus kiemelkedő képviselője volt, uralkodása alatt a porosz állam a nagyhatalmak közé lépett a porosz katonai bürokratikus államgépezet által. Uralkodása alatt sokat háborúzott. Az úgynevezett hétéves háború idején fővárosát, Berlint egy magyar huszártiszt sarcolta meg. Ki volt ez a huszártiszt?

II. (Nagy) Frigyes

1953. január 24-én született Csengey Dénes, magyar író, politikus. 1978-tól publikált. A népi ellenzék tagjaként részt vett az 1985-ös monori találkozón, majd az 1987-es lakiteleki találkozón. 1990-től a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője volt 1991-es haláláig. Irodalmi munkássága mellett egy magyar énekesnek is írt dalszövegeket, amelyeket a Mélyrepülés című albumban adtak ki. Ki a szóban forgó énekes?

Csengey Dénes

1776. január 24-én született Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, német író, komponista, zenekritikus, karmester, jogász, grafikus és karikaturista. Leghíresebb írásai Az arany virágcserép, Az ördög bájitala és a Diótörő és Egérkirály. Melyik korstílus, illetve irányzat képviselője volt?

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann

1961. január 24-én született a képen látható Golden Globe-díjas német színésznő. Pályafutásának kezdetén Amerikába költözött, és olyan filmekben szerepelt, mint az Egy tiszta nő és a Villanófényben. Európában Wim Wenders Párizs, Texas, Távol és mégis közel, valamint Téves mozdulat című filmjeiben játszott, valamint Gárdos Éva Amerikai rapszódia című alkotásában. Ki ő?

Nastassja Kinski