Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0127–305

1242. január 27-én született Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnő leánya. Szülei – a tatároktól elszenvedett vereség miatti kétségbeesésükben – felajánlották őt Magyarország megmentéséért. Margit ennek megfelelően hároméves korában a domonkos apácákhoz került, és a mai Margit-szigeten lévő zárdában töltötte szerzetesi éveit, amelyet apja építtetett. Mi volt a sziget középkori neve?

Árpád-házi Szent Margit

1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart, osztrák zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus, a bécsi klasszikusok egyike. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona- és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét. Melyik opera szerzője Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart

1947. január 27-én született Bardóczi Gyula, magyar zenész, a The Boys, a Gemini, a Kati és a Kerek Perec, a Neoton Família dobosa volt. Ki volt a Neoton együttes alapítója és vezetője?

Bardóczi Gyula

Pásztor László

1948. január 27-én született Mihail Barisnyikov, orosz születésű amerikai balett-táncos, koreográfus, filmszínész. Számos táncfilm mellett láthattuk krimikben, akciófilmekben is. A cég érdekében című 1991-es filmben főszerepet kapott a képen látható Oscar-díjas színész partnereként. Ki ő?

Mihail Barisnyikov

Gene Hackman 

1949. január 27-én született a képen látható magyar színész. Eredetileg Márkus László néven született, nevét az idősebb pályatársa miatt változtatta meg. Epizód- és karakterszerepeket alakított, de filmjei által vált igazán ismertté. Első sikereit Zolnay Pál az Arc és a Fotográfia című filmjeiben aratta. 1985-ben Lázár Katival eljátszotta Gothár Péter Idő van! című filmjének főszerepét. Ez volt az utolsó filmje, még abban az évben elhunyt. Ki ő?

Zala Márk

1955. január 27-én született Vörös István, magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró, hangszerelő, az 1980-as évek egyik népszerű, Jankai Béla, Klemm Ervin, Kormos Gábor, Bártfai György és az általa alkotott rockegyüttesének frontembere. Ismertebb számai: Hajsza közben, Tele van a város szerelemmel, Szerelem szabadon, Eltékozolt századok. Melyik együttes frontembere volt Vörös István?

Vörös István

1956. január 27-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Színpadi és tévés szereplései mellett olyan játékfilmekben láthattuk, mint az Angi Vera, a Dögkeselyű, az Uramisten, a Csapd le csacsi!, a Roncsfilm, az Esti Kornél csodálatos utazása, a Prima Primavera, A vizsga és Az éjszakám a nappalod. Ki ő?

Pap Vera

1964. január 27-én született Bridget Fonda, kétszeresen Golden Globe-díjra jelölt, visszavonult amerikai színésznő.1988-ban Golden Globe-díjra jelölték a Botrány című filmben nyújtott alakításáért. Később olyan alkotásokban játszhatott, mint a Keresztapa 3., a Sorsjegyesek, az Egyedülálló nő megosztaná, a Doc Hollywood, a Promenád a gyönyörbe, a Jackie Brown és A sárkány csókja. Brigdet Fonda filmjei közül melyiket rendezte Quentin Tarantino?

Bridget Fonda

1979. január 27-én született Rosamund Pike, Golden Globe- és Emmy-díjas angol színésznő. A kezdeti sorozatszerepek után a kiugrást a 2002-es Halj meg máskor című James Bond-film jelentette a számára. Később olyan produkciókban szerepelt, mint a Törés, a Johnny English újratöltve, A titánok haragja, a Jack Reacher és a Holtodiglan. Az 2019-ben Radioaktív címmel bemutatott brit életrajzi filmdrámában főszerepet kapott. Kit személyesített meg?

Rosamund Pike

1832. január 27-én született Charles Lutwidge Dodgson, írói álnevén Lewis Carroll, angol író, költő, matematikus, anglikán pap és fényképész. Legismertebb írásai a gyermekirodalom klasszikusai: Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban. A történet szerint Alice, a kislány álmában belezuhan egy üregbe, és egy abszurd mesevilágba kerül, ahol furcsa szerzetekkel találkozik. Milyen állat üregébe esett a mesében Alice?

Lewis Carroll