Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0126–304

1963. január 26-án született José Mourinho, portugál labdarúgóedző. A világ legismertebb és legsikeresebb edzőinek egyike. Négy csapata nyert egymás után bajnoki címet, továbbá a kétszeres Bajnokok Ligája és UEFA-kupa győztes. Pályafutása során dolgozott Portugáliában, Spanyolországban, Angliában és Olaszországban. Angliában egy csapatnál kétszer is edzősködött (2004–2007, 2013–2015). Melyik ez a csapat?

José Mourinho

1910. január 26-án született Major Tamás, kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, rendező, színházigazgató, kiváló művész. Színészi skálája rendkívül széles volt, a vérbő komédiától a legsötétebb tragédiáig terjedt. Színházvezetői működése korszakos, de ellentmondásokkal teli. Egyik legismertebb alakítása Albert volt az 1965-ös A tizedes meg a többiek című filmvígjátékban, melyben többek között a képen látható színművész. Ki?

Major Tamás 

Darvas Iván 

1972. január 26-án született Hajdu Szabolcs, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színházi rendező, forgatókönyvíró, színész. Hajdu az új magyar filmes generáció egyik tagja. Számos nagyjátékfilmet készített, tucatnyiban színészként is közreműködött. Színészként is, rendezőként is vitt már el fődíjakat különböző nemzetközi fesztiválokon. Fehér tenyér című sportfilmjét Magyarország nevezte az Oscar-díjra. Melyik sportág áll a Fehér tenyér című film középpontjában?

Hajdu Szabolcs

1918. január 26-án született a képen látható román kommunista politikus, a Román Kommunista Párt vezetőjeként Románia vezetője 1965-től 1989-es kivégzéséig. Uralma alatt kemény diktatúrát vezetett be, melyet csak a sztálinihoz mérhető személyi kultusz jellemzett. Ki ő?

Nicolae Ceaușescu

1970. január 26-án született a képen látható magyar műsorvezető. Ő volt a TV2 első női időjárás-jelentője. 2001-ben az RTL Klubhoz igazolt, ez év szeptemberétől vezette a Találkozások című magazinműsort. Az RTL Klub őt bízta meg a Száz leggazdagabb magyar című ismeretterjesztő műsor vezetésével. 2004-ben távozott a csatornától, majd aerobikedző és zumbainstruktor lett. 2018-ban időjárás-jelentőként tért vissza a képernyőre. Ki ő?

Barta Sylvia

1925. január 26-án született Paul Newman, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas részben magyar származású amerikai színész, rendező. Az 1960-as-70-es évek egyik legnagyobb filmsztárja volt, akit kilenc Oscar-jelölésből egyet váltott díjra. Egyik legnagyobb sikerében, a négy Oscar-díjas Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernfilmben a képen látható színész partnereként szerepelt. Ki ő?

Paul Newman

Robert Redford

1961. január 26-án született a képen látható volt profi kanadai jégkorongozó. Minden idők legponterősebb játékosa. Az NHL-ben több tucat rekordot tart. Mikor 1999-ben visszavonult, a mezszámát, a 99-est az egész ligában visszavonultatták, és őt még abban az évben beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába. Játékosként mindent megnyert, kivéve az olimpiát. Ki ő?

Wayne Gretzky

1943. január 26-án született Esztergályos Cecília, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Számos színdarabban, filmen, tévéműsorban láthattuk, mégis a legnagyobb népszerűséget a Família Kft. című népszerű magyar televíziós filmsorozat egyik főszerepe hozta meg számára. Mi volt a karaktere neve?

Esztergályos Cecília

1926. január 26-án született Mensáros László, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Polgári származása és 1956-os szerepvállalása miatt karrierje csak későn teljesedhetedt ki, ennek ellenére színházi szerepei mellett mintegy hatvan filmben szerepelt. Egyik utolsó filmje az 1990-es Édes Anna volt Esztergályos Károly rendezésében. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Mensáros László

1941. január 26-án született Scott Glenn, amerikai színész. Legismertebb filmjei A Bourne-ultimátum, a Kiképzés, az Államérdek, a Lánglovagok, A bárányok hallgatnak, a Silverado, Az igazak, a Városi cowboy, a Nashville és a Vadászat a Vörös Októberre. Utóbbi film kinek az azonos című regényéből készült?

Scott Glenn