Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0217 – 37

1981. február 17-én született Joseph Gordon-Levitt Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, filmrendező, énekes. Pályafutását gyerekszínészként kezdte. Napjainkban olyan sikerfilmekben játszik, mint az Eredet, a Snowden vagy az 500 nap nyár. A Looper – A jövő gyilkosa című filmben a főszereplő karakter, Joe fiatalkori énjét alakította. Ki volt Joe az idős karakterének megformálója?

Joseph Gordon-Levitt

1931. február 17-én született Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, költő. Sokoldalú személyiségként a grafika és a festészet mellett verset és prózát is írt, repülőmodelleket és hangszereket készített, a fényképezésben új utakat keresett, játszott orgonán, zongorán és régi hangszereken is. Festészete milyen stílusirányzatba sorolható?

Kondor_Béla,_mű_tücsök_felbocsátása

1948. február 17-én született Cserhalmi György, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar színész, érdemes művész. Több mint kétszáz filmben játszott, korunk egyik legjelentősebb férfiszínésze, modern hőstípus. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője, Szabó István egyik műve meg is kapta a díjat. Melyik filmről van szó?

Cserhalmi György 

1991. február 17-én született Bonnie Wright angol színésznő, rendező és aktivista. Leginkább Ginny Weasley szerepéről ismert a Harry Potter-filmekből. Ki a Harry Potter-könyvek szerzője?

Bonnie Wright

1954. február 17-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Eldorádó, A legényanya, a Csapd le csacsi vagy a Zárójelentés. Ki ő?

Eperjes Károly 

1963. február 17-én született Michael Jordan hivatásos amerikai kosárlabdázó. Széles körben a világ legsikeresebb kosárlabdázójának tartják, ő volt generációja legjobban szponzorált játékosa, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az NBA népszerűsége a 80-as és 90-es években világszerte egyre növekedett. Minden idők egyik legnagyobb hatású sportolója. Mi a beceneve?

Michael Jordan

1968. február 17-én született Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas magyar zeneművész, érdemes és kiváló művész. A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti tagozatának köztestületi tagja. Milyen hangszer virtuóza?

Illényi Katica

1991. február 17-én született a képen látható Grammy-díjas angol énekes, dalszövegíró. A Shape of You , a Perfect és az Afterglow című dalok előadója. Ki ő?

Ed Sheeran

1954. február 17-én született a képen látható amerikai színésznő, filmproducer és modell. Pályafutását divatmodellként kezdte az 1970-es években, színészként 1989-ben debütált A nagy csapat című vígjátékban, az 1990-es évek során olyan filmekkel vált ismertté, mint a Halálos fegyver 3. a Célkeresztben, a Vírus, a Szóljatok a köpcösnek!, a Váltságdíj, a Halálos fegyver 4. és A Thomas Crown-ügy. Láthatjuk a Thor, a Thor: Sötét világ és a Bosszúállók: Végjáték című filmekben is. Ki ő?

Rene Russo

1993. február 17-én született Marc Márquez gyorsasági motorversenyző, nyolcszoros gyorsasági motoros világbajnok, hatszoros a MotoGP-ben. Melyik ország színeiben versenyez?

Marc Márquez