Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0221 – 38

1893. február 21-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar színésznő, operettprimadonna, érdemes és kiváló művész. Talán ő volt az utolsó igazi operettprimadonna, még idős korában is, csaknem élete végéig. Ki ő?

Honthy Hanna 

1946. február 21-én született Alan Rickman, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Első híresebb szerepe a Drágán add az életed! gonosz szereplőjének a megformálása volt. Ő Perselus Piton megformálója a Harry Potter filmekben, valamint a nottinghami bíró a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmben. Robin Hood melyik nép mondakörnek hőse?

Alan Rickman

1977. február 21-én született Janklovics Péter magyar színész, humorista. Rendszeresen fellép a Dumaszínházban, és látható a Comedy Central stand-up műsorában. Több reklámban feltűnt, különböző karaktereket jelenítve meg, az országos ismertséget és népszerűséget viszont a 2009-es és 2010-es kampány hozta meg neki, amikor egy rendezvény arcaként ismerte meg a nagyközönség. Mit reklámozott ebben a kampányban?

Janklovics Péter 

1979. február 21-én született Jennifer Love Hewitt amerikai színésznő, filmproducer és énekesnő. Olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Tudom, mit tettél tavaly nyáron és a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron, és sikeres sorozatok főszereplőjeként láthattuk (Szellemekkel suttogó, Ügyféllista Gyilkos elmék). A szmokinger című akció-vígjáték női főszereplőjeként partnere volt a neves színész-harcművész,

Jennifer Love Hewitt

1979. február 21-én született Mahó Andrea Jászai Mari-, EMeRTon- és Artisjus-díjas magyar színművésznő, énekesnő, szinkronszínésznő. Olyan nagy sikerű musicalekben szerepelt, mint Az operaház fantomja, a Rómeó és Júlia, West Side Story vagy A nyomorultak. Ki A nyomorultak című regény szerzője?

Mahó Andrea 

1609. február 21-én született a képen látható olasz származású német-római császári hadvezér, hadtudós. Neve Magyarországon az 1664-es szentgotthárdi csatával összefüggésben a legismertebb. Szállóigévé vált híres mondása szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Ki ő?

Raimondo Montecuccoli

1922. február 21-én született Illovszky Rudolf magyar labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya. Játékosként és edzőként is összeforrt a neve egy magyarországi egyesülettel, róla nevezték el a csapat stadionját. Melyik csapatról van szó?

Illovszky Rudolf

1924. február 21-én született Robert Mugabe zimbabwei politikus, a Zimbabwei Köztársaság volt miniszterelnöke, majd elnöke. Uralma alatt diktatórikus hatalmat épített ki, és az ország gazdaságilag tönkrement. Zimbabwe, a volt brit gyarmat 1980-ban vette fel a mai nevét. Mi volt az ország neve 1980-ig?

Robert Mugabe

1963. február 21-én született a képen látható amerikai színművész. Három testvére szintén színész. Az 1990-es években olyan sikerfilmekben szerepelt, mint az Egyenesen át vagy a Lánglovagok, amelyek színvonalát később nem tudta hozni. Később tévéfilmekben és sorozatokban játszott. Ki ő?

William Baldwin

1976. február 21-én született Fodor Rajmund kétszeres olimpiai-, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok sportoló. Melyik sportág klasszisa ő?

Fodor Rajmund