Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0223 – 40

1685. február 23-án született a képen látható német (szász) származású barokk zeneszerző, hangszeres előadó. Mivel élete nagy részét Angliában töltötte, az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tartják. Nagy hatással volt a bécsi klasszikusokra, nevezetesen Haydnra, Mozartra és Beethovenre. Ki ő?

Georg Friderich Händel

1964. február 13-án született Sipos F. Tamás magyar énekes. 1986-ban csatlakozott az Exotic zenekarhoz, mellyel az 1993-as feloszlásig négy nagylemezt rögzítettek. A 2. lemezen (Exotic II.) szerepelt az együttes legnagyobb slágere, mely egy keleti autóról szól. Melyik az az autó?

Sipos F. Tamás

1920. február 23-án született Máriáss József Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. Szinházi és filmszerepei, valamint szinkronszerepei mellett leginkább a Szomszédok című teleregény Bőhm bácsijaként emlékszünk rá, amely szerepet haláláig, 1991-ig játszott. Mi volt Böhm úr foglalkozása?

Máriáss József 

1940. február 23-án született Peter Fonda amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró, producer, az Oscar-díjas Henry Fonda fia, Jane Fonda öccse. A Dennis Hopper rendezte, Kovács László fényképezte kultuszfilm, az Easy Rider, a hippikorszak emblematikus alkotása egyik főszereplője. Mi a film címe magyarul?

Peter Fonda

1879. február 23-án született a képen látható lengyel-ukrán származású orosz–szovjet festő. Az absztrakt művészet jeles képviselője. Az avantgard irányzatok végigfestése után a geometriai formák előtérbe helyezésével, a festészet eszközeivel eljutott a képzőművészeti tabula rasához. Saját művészetét is egyre radikálisabban továbbgondolta, így jutott el a Fehér alapon fehér négyzet című képéig, amely a művészetfejlődés és a művészetfilozófia, de a művészet és a közönség viszonyának történelmében is mérföldkő. Ki ő?

Kazimir Malevics

1967. február 23-án született Stohl András Jászai Mari-díjas magyar színművész, televíziós és rádiós műsorvezető. Melyik 1934-ben készült magyar filmvígjáték remake-ében játszotta 2000-ben a főszereplőt, Szűcs Jánost?

Stohl András 

1983. február 23-án született Emily Blunt brit-amerikai színésznő. Világszerte ismert Az ördög Pradát visel című filmben nyújtott alakításával lett. Ezután olyan sikeres filmekben játszott főszerepet, mint a Sorsügynökség, a Looper – A jövő gyilkosa, A lány a vonaton, a Hang nélkül és A holnap határa. A holnap határa című filmben ki volt a partnere?

Emily Blunt

1943. február 23-án született a képen látható Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, művészeti vezető, érdemes- és kiváló művész. Drahota Andrea Jászai Mari-díjas színművész férje és Madaras József apósa. Ki ő?

Kozák András

1443. február 23-án született I. Mátyás magyar király, születési nevén Hunyadi Mátyás, Magyarország és Horvátország királya 1458-tól, cseh király 1469-től, Ausztria uralkodó főhercege 1486-tól haláláig. Közkeletűen Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert. Hol koronázták királlyá 1464-ben?

Mátyás király

1978. február 23-án született Kasza Tibor magyar énekes, zeneszerző, producer, műsorvezető. Melyik együttes frontembere volt a 2000-es évek elején?

Kasza Tibor