Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0224 – 41

1955. február 24-én született Steve Jobs amerikai feltaláló és üzletember, az IT és a szórakoztatóipar ismert alakja. A számítástechnika egyik úttörője volt, irányítása alatt fejlesztette ki az átala és társai átal alapított cég a Macintosh számítógépet, valamint az iPod médialejátszót, az iPhone okostelefont és az iPad táblagépet. Mi a neve Steve Jobs cégének?

Steve Jobs

1850. február 24-én született Ászáron Jászai Mari magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika. Nevét szülőmegyéjének színháza is őrzi. Melyik megyében van Ászár, Jászai Mari szülőfaluja?

Jászai Mari

Francia autóversenyző és volt Formula–1-es versenyző (Szül: Saint-Chamond, 1955. február 24.). 1980 és 1993 között 199 nagydíjon vett részt, mialatt 51 futamot és négy egyéni világbajnoki címet (1985, 1986, 1989, 1993) nyert. Beceneve a "Professzor". Ki ő?

Alain Prost

1966. február 24-én született Billy Zane, amerikai színész, producer és előadóművész. Olyan filmekben szerepelt, mint a Titanic, a Twin Peaks sorozat vagy a Lopakodók filmek. Első filmszerepét egy 1985-ben bemutatott időutazós sci-fi-filmvígjátékban kapta, ahol a negatív főszereplő, Biff Tannen bandájának tagját játszotta. Mi a film címe?

Billy Zane

1792. február 24-én született Ferenczy István szobrász, a 19. századi magyar szobrászat kiemelkedő alkotója, az MTA levelező tagja. A klasszicizmus jellegzetes képviselője, fő művei a kitűnő karakterábrázolású portrék. Kit ábrázol a képen látható, 1818-ban készült mellszobor?

Ferenczy István CSOKONAI

1971. február 24-én született Pedro de la Rosa spanyol autóversenyző. Összesen 107 nagydíjon vett részt. Azon nagyon kevés pilóta közé tartozik, aki élete első futamán már pontot szerzett. Legjobb helyezését a 2006-ban a Hungaroringen érte el, ahol másodikként ért célba; így életében először állhatott dobogóra. Melyik településen van a Hungaroring?

Pedro de la Rosa

1885. február 24-én született Chester Nimitz, az Egyesült Államok tengernagya, aki a második világháború idején az amerikai haditengerészet parancsnoka és az egyesített szövetséges légi, szárazföldi és tengeri erők parancsnoka. Ott volt a Korall-tengeri, a midwayi csatában és a Salamon-szigetek elfoglalásánál. Hol vannak ezek a csataterek?

Chester Nimitz

1989. február 24-én született Daniel Kaluuya, Oscar-díjas angol színész és forgatókönyvíró. Legemlékezetesebb szerepe Tucker ügynök a Johnny English újratöltve című filmben, ahol a főszereplő beosztottjaként parádézik. Ki alakítja Johnny English karakterét?

Daniel Kaluuya

1463. február 24-én született Giovanni Pico della Mirandola itáliai humanista gondolkodó, filozófus, aki arról lett híres, hogy 1486-ban, 23 évesen Rómába hívta kora itáliai tudósait, hogy vitára bocsássa azt a 900 tételt, melyet a vallás, a filozófia, a természetfilozófia és a mágia témakörében összegyűjtött. Lorenzo Medici pártfogoltja volt, akinek a halála után röviddel megmérgezték. Melyik művelődéstörténeti korszakba sorolható munkássága?

Giovanni Pico della Mirandola

1786. február 24-én született Wilhelm Grimm német tudós. Élete és munkássága szorosan összekapcsolódik egy évvel idősebb Jacob bátyjával, ezért gyakran Grimm testvérek néven utalnak rájuk. Jelentős teljesítményt nyújtottak a nyelvtudományban, azonban az utókor elsősorban a mesegyűjteményeik miatt emlékszik rájuk. Melyik mese fűződik a nevükhöz?

Wilhelm Grimm