Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0225 – 42

1841. február 25-én született Pierre-Auguste Renoir francia festőművész. Az egyik leghíresebb képe a Bál a Moulin de la Galette-ben. Milyen stílusban készült?

Pierre-Auguste Renoir, Le Moulin de la Galette

1842. február 25-én született Karl May, minden idők legtöbb könyvet eladó német írója, legnagyobb nem angolszász szerzője az amerikai vadnyugatnak. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították, többek között latinra, volapükre és eszperantóra is. Világszerte több mint 200 millió May-könyvet értékesítettek. Ki volt az indián témájú tetralógiájának főhőse?

Karl May

1960. február 25-én született Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, 2013–2018 között a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója. Melyik városban van a Csokonai Nemzeti Színház?

Ráckevei Anna 

1304. február 25-én született Ibn Battúta berber származású muszlim tudós és felfedező, aki sokat utazott Afroeurázsia főként muszlimok lakta területein. Nagyobb utat járt be, mint bármely más felfedező az újkor előtti történelemben: összesen mintegy 117 000 kilométert. Ezzel a megtett távolsággal minden idők egyik legnagyobb utazójaként tartják számon. Hol élnek a berberek?

Ibn Battúta

1974. február 25-én született a képen látható magyar színésznő, rendező. Pályafutását modellként kezdte, majd 1995-ben került be az Éretlenek című sorozat szereplői közé. Az igazi hírnevet A miniszter félrelép című film hozta meg számára 1997-ben, ahol Marosi Tündét alakította. 1998-2006 között Andy Vajna volt az élettársa. Ki ő?

Dobó Kata

1937. február 25-én született Zsivótzky Gyula, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnok atléta, sportvezető. 1956-tól 1973-ig szerepelt a magyar válogatottban. Négy olimpián vett részt, az 1960. évi római és az 1964. évi tokiói olimpián ezüstérmet, az 1968. évi mexikóvárosi olimpián olimpiai bajnoki címet nyert. Melyik versenyszámban?

Zsivótzky Gyula

1943. február 25-én született Liverpoolban George Harrison, világhírű brit zeneszerző, zenész, énekes, producer. Komoly és jelentős szerepet játszott emellett abban is, hogy a mai nyugati társadalom érdeklődése felébredt a meditáció és a keleti kultúra iránt. Elsősorban azonban úgy ismert, mint a mai zenetörténet egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású zenekarának szólógitárosa. Melyik zenekarról van szó?

George Harrison

Az 1873. február 25-én született Enrico Caruso híres olasz operaénekes volt. Ő volt az első operasztár, akit főleg a lemezfelvételei tettek híressé. A legmagasabb fekvésű hangosztályban énekelt, de mivel nem kapott megfelelő képzést, a magas hangokkal problémái voltak, ezért a felső regiszterben valamiféle falzettet énekelt, amiért sokan csodálták. Hogy nevezzük a legmagasabb fekvésű hangosztályt?

Enrico Caruso

1971. február 25-én született Sean Astin amerikai filmszínész, filmrendező, producer. Legismertebb alakítását a Gyűrűk Ura című filmsorozatban nyújtotta, ahol az egyik főszereplőt, Csavardi Samut formálta meg. Ki írta a filmsorozat alapjául szolgáló regényt?

Sean Astin

1611. február 25-én született Isztambulban Evlija Cselebi oszmán-török világutazó, történetíró, földrajzi író. Utazások könyve című műve kiemelt jelentőségű forrás többek között a magyarországi hódoltság tekintetében is. Cselebi szülővárosát, Isztambult a Boszporusz tengerszoros választja ketté. Melyik két tengert köti össze a Boszporusz?

Evlija Cselebi