Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0226 – 43

1964. február 26-án született Honolulu városában Mark Dacascos amerikai színész, harcművész és televíziós személyiség. Az Amerikai Egyesült Államok melyik tagállamának fővárosa Honolulu?

Mark Dacascos

1880. február 26-án született Lionel Logue ausztrál beszédterapeuta és amatőr színpadi színész, aki a dadogástól szenvedő VI. György brit király sikeres kezelésével vált híressé. Részben Logue életéről, illetve a VI. Györggyel való kapcsolatáról született a 2010-es Oscar-díjas film, melyben Logue-ot az ausztrál színész, Geoffrey Rush alakítja. Mi a film címe?

Lionel Logue

1715. február 26-án született Claude-Adrien Helvétius francia filozófus, enciklopédista. Az általa követett filozófiai irányzat alapkérdésében abból indul ki, hogy az anyag, a természeti-társadalmi objektív lét, a létező valóság az elsődleges. A tudatot, a gondolkodást az anyag, az anyagi folyamatok által meghatározottnak tartja. Mi az irányzat neve?

Claude-Adrien Helvétius

1956. február 26-án született a francia Réunion szigetén Michel Houellebecq Goncourt-díjas francia író, filmrendező és költő, a világhírű Elemi részecskék, A térkép és a táj és a Behódolás című regények szerzője. Réunion szigete Madagaszkártól 800 km-re keletre található. Melyik óceán szigete Réunion?

Michel Houellebecq

1829. február 26-án született Levi Strauss, aki üzlettársával, Jacob Davissel San Franciscóban a 1870-es évek végén kezdett el nadrágokat készíteni fém szegecsekkel, hogy a nadrágok jobban bírják az igénybevételt. Ezzel megszületett a ma is ismert farmernadrág. Levi Strauss honnét vándorolt be Amerikába?

Levi Strauss

1802. február 26-án született a képen látható francia romantikus költő, regény- és drámaíró, politikus és akadémikus. Fontosabb művei: A nyomorultak, A párizsi Notre-Dame, A nevető ember és a Kilencvenhárom. Ki ő?

Victor Hugo

1964. február 26-án született a képen látható magyar színésznő, szinkronszínész, előadóművész, Rékasi Károly színész volt felesége. Színházi és filmszerepei mellett gyakran vállal tévészerepést, feltűnt a Sztárban sztár, A Konyhafőnök VIP és a Dancing with the Stars című műsorokban is. Ki ő?

Détár Enikő 

1984. február 26-án született Beren Saat színésznő, akit Magyarországon A Tiltott szerelem, A szultána és a Fatmagül című sorozatok főszereplőjeként ismerhetett meg a közönség. Milyen nemzetiségű Beren Saat?

Beren Saat

1932. február 26-án született Johnny Cash tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekes, színész, dalszövegíró. Milyen zenei stílusban játszott?

Johnny Cash

1945. február 26-án született Victor Máté Erkel Ferenc-díjas magyar zenész, zeneszerző, színész. Legismertebb szerepét az 1983-as István, a király című rockoperában játszotta. Melyik szereplőt személyesítette meg?

Victor Máté