Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0227 – 44

1932. február 27-én született Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas angol–amerikai színésznő. Fénykorában a média a világ legszebb asszonyaként emlegette. Nyolcszor kötött házasságot, ebből kétszer egy világhírű brit színésszel. Ki a szóban forgó színész?

Elizabeth Taylor

1911. február 27-én született a képen látható magyar színész, énekes, dalszerző, komikus, érdemes művész. Az 1950-es években főleg táncdalénekesként ismerték, slágereket és mozgalmi dalokat egyaránt énekelt. A televízió megjelenésével gyakran lépett fel kuplékkal, kabarészámokkal a képernyőn, ami tovább növelte népszerűségét: Neve generációk számára vált fogalommá. ki ő?

Kazal László

1954. február 27-én született a képen látható Karinthy-gyűrűs magyar humorista, parodista, a Mikroszkóp Színpad egykori tagja. Ki ő?

Éles István

1917. február 27 született Devecseri Gábor József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, klasszika-filológus. Az európai ókor klasszikusai munkáinak legnagyobb részét – így az Iliaszt és az Odüsszeiát is – Devecseri Gábor korszerű és élvezetes fordításában ismerheti meg a mai magyar olvasó. Ki az Iliasz és az Odüsszeia szerzője?

Devecseri Gábor 

1964. február 27-én született Für Anikó Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Számos színházi és játékfilm-szerepe mellett foglakoztatott szinkronszínész is. Olyan hírességeknek adta a hangját, mint Fiona hercegnő a Shrek-filmekből, vagy Daryl Hannah, Cate Blanchett, Sarah Jessica Parker, Cameron Diaz és Sandra Bullock. Ő volt Uma Thurman magyar hangja a Kill Bill filmekben és a Ponyvaregényben is. Ki rendezte ezeket a filmeket?

Für Anikó 

1902. február 27-én született a képen látható amerikai regény-, novella- és színdarabíró. Az Érik a gyümölcs című regénye, valamint az Egerek és emberek színdarabváltozata Pulitzer-díjat nyertek. 1962-ben irodalmi Nobel-díjban részesült. További fontos munkái: Édentől keletre, Szerelem csütörtök, Rosszkedvünk tele, Kedves csirkefogók. Ki ő?

John Steinbeck

1968. február 27-én született Erdős Virág József Attila-díjas magyar költő, író, drámaíró. Verseiből számos versmegzenésítés készült, mások mellett Presser Gábor is szerzett zenét verseire. A legszebb vers című megzenésített költeményt a képen látható énekesnő adta elő 2018-ban megjelent albumán. Ki ő?

Erdős Virág

Oláh Ibolya

1957. február 27 született Adrian Smith angol gitáros, aki az Iron Maiden tagjaként vált ismertté az 1980-as évek közepén. 1990-ben lépett ki az együttesből, majd az Iron Maidenből szintén távozó énekes szólólemezein játszott. Mindketten 1999-ben tértek vissza az Iron Maidenbe. Ki az Iron Maiden énekese?

Adrian Smith

Bruce Dickinson

272. február 27 született I. Constantinus, a Római Birodalom császára. Miről nevezetes?

Constantinus

1983. február 27 született Kate Mara amerikai színésznő, filmproducer. A mozivásznon a Zuhanás című romantikus filmdrámában debütált. Ezt követően feltűnt a Brokeback Mountain – Túl a barátságon, a Több, mint sport (2006), az Orvlövész, a Transz-Szibéria , a Transzcendens , a Mentőexpedíció, A fantasztikus négyes, a Morgan és a Megan Leavey című filmekben. A Mentőexpedícióban egy űrhajóst játszott, akinek a csapata véletlenül egy űrhajóst (Matt Damon), hagyott egy távoli bolygón. Melyik bolygóról van szó?

Kate Mara