Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0228 – 45

1942. február 28-án született Brian Jones, az 1962-ben alakult brit rockegyüttes egyik alapítója, gitárosa, vokalistája. A zenekart a kezdeti években Brian Jones, Charlie Watts, Mick Jagger, Keith Richards és Bill Wyman alkotta. Jonest sokan divatos öltözködéséről, kábítószer-használatáról és kicsapongó életstílusáról ismerték. 27 évet élt. Melyik együttes tagja volt Brian Jones?

Brian_Jones

1883. február 28-án született Somlay Artúr, kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, színészpedagógus. A magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotásában, a Valahol Európában című filmben Simon Péter egykori karmestert alakította, akit a csavargó gyerekek eleinte ki akartak végezni. Innét származik a egy szállóigévé vált mondat. Hogy hangzik?

Somlay Artúr 

1940. február 28-án született a képen látható olasz származású amerikai autóversenyző, 1978-ban Formula–1-es világbajnok, valamint az 1969-es indianapolisi 500 mérföldes autóverseny győztese. Aktív évei a Formula–1-ben: 1968-1982. Ki ő?

Mario Andretti

1942. február 28-án született a képen látható válogatott olasz labdarúgókapus, aki az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon Spanyolországban 40 esztendősen lett világbajnok és ezzel a legidősebb játékos, aki világbajnoki címet tudott nyerni. Ő tartja a góltalansági rekordot nemzetközi versenyeken, vagyis a legtovább az ő kapuja volt bevehetetlen, összesen 1142 percen keresztül 1972 és 1974 között. Ki ő?

Dino Zoff

1987. február 28-án született Földes Eszter magyar színésznő, Lovasi András Kossuth-díjas basszusgitáros-énekes felesége. Melyik együttesben zenél Lovasi András?

Földes Eszter 

1966. február 28-án született Paulo Futre portugál válogatott labdarúgó. Portugália az európai földrész legnyugatabbra fekvő országa. A történelem során mélyreható kulturális, építészeti és nyelvi befolyást hagyott maga után a világon, és ma mintegy 250 millió ember beszéli a portugált. Mi Portugália ókori neve?

Paulo Futre

1912. február 28-án született Markos József, művésznevén Alfonzó, magyar artista, színész és humorista. A paródia mestere, aki szívesen alkalmazta a pantomim elemeit is. Egyik legnépszerűbb alakítása a Keménykalap és krumpliorr tévésorozatban Bagaméri, az elátkozott… Mi is?

Alfonzó

1989. február 28-án született Wunderlich József Junior Prima díjas magyar színész, énekes, zenész. Emlékezetes szerepei a Vígszínházban Rádiós A padlás, Boka A Pál utcai fiúk és Jay Gatsby A nagy Gatsby cÍmű Darabokban. Ki a szerzője a Pál utcai fiúk című regénynek?

Wunderlich József 

1906. február 28-án született Benjamin „Bugsy” Siegel zsidó származású amerikai gengszter, akinek a Las Vegas-i kaszinóváros megálmodását tulajdonítják. Las Vegas az USA melyik tagállamában van?

Benjamin Siegel

1969. február 28-án született Robert Sean Leonard amerikai színész. Legismertebb szerepe dr. James Wilson, a Doktor House című sorozatban. Ki alakítja doktor House-t?

Robert Sean Leonard