Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0229 – 46

1976. február 29-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozónő. 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Európa-bajnokságokon 29 elsősége van. Gyakran csak „Kajakkirálynő”-ként emlegetik. Ki ő?

Kovács Katalin

1792. február 29-én született a képen látható zeneszerző. Hírnevét elsősorban számos vígoperájának köszönheti, de ő a szerzője a Tankréd, A sevillai borbély, az Otello és a Tell Vilmos című operáknak is. Ki ő?

Gioachino Rossini

1892. február 29-én született Apor Vilmos boldoggá avatott magyar vértanú püspök. 1945-ben a városában folytatott harcok elől a rezidenciájára menekült asszonyok kiadását megtagadta, ezért egy szovjet katona dulakodás közben halálosan megsebesítette. Melyik város püspökeként halt mártírhalált Apor Vilmos?

Apor Vilmos

1468. február 29-én született III. Pál, eredeti nevén: Alessandro Farnese, a 220. római pápa 1534-től haláláig. Nevéhez fűződik a híres tridenti zsinat összehívása. Mit jelent a zsinat szó?

III. Pál pápa

1832. február 29-én született Wahrmann Mór nagykereskedő, pénzügyi vállalkozó, befektető, felekezeti vezető, politikus, országgyűlési képviselő, a magyar Országgyűlés első zsidó vallású tagja. Ő volt Buda, Pest és Óbuda egyesítésének egyik képviselőházi indítványozója. Mikor jött létre Budapest?

Wahrmann Mór

1928. február 29-én született Joss Ackland, angol színész. Fontos mellékszerepeket játszott a Vadászat a Vörös Októberre, a Halálos fegyver 2., a Hiába futsz és az X polgártárs című filmekben. Az X polgártárs amerikai–magyar filmdráma igaz történetet dolgoz fel, amelyben a „rosztovi rém” a Szovjetunióban 1978 és 1990 között 53 embert gyilkolt meg kegyetlen módon. Az ellene irányuló hajszát mutatja be a film. Melyik országban van jelenleg Rosztov?

Joss Ackland

1984. február 29-én született Decker Ádám, magyar válogatott sportoló, a szintén válogatott kapus Decker Attila testvére. A válogatott csapattal a 2014-es budapesti Európa-bajnokság ezüstérmese 2013-ban Barcelonában világbajnok, kétszeres világliga-döntős és Universiade bronzérmes. Melyik sportág klasszisa Decker Ádám?

Decker Ádám

1952. február 29-én született Tim Powers amerikai sci-fi- és fantasy-szerző. Kétszer nyerte el a World Fantasy díjat sikeres regényeiért, a Last Call-ért és a Declareért. 1988-as regénye, az Ismeretlen vizeken szolgált alapjául a Monkey Island című videójáték-sorozatnak, és A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című filmnek, mely már többé-kevésbé a megnevezett regényen alapszik. Ki alakítja a Karib-tenger kalózai-filmsorozat főszereplőjét, Jack Sparrow kapitányt?

Tim Powers

1920. február 29-én született Michèle Morgan francia színésznő, aki három évtizeden át a francia filmművészet és Hollywood vezető egyénisége volt, a Cannes-i filmfesztivál díjazottja. 1955-ben forgatott nagy sikerű filmje, a Marie-Antoinette, Franciaország királynéja című francia filmdráma. Ki volt Marie-Antoinette?

Michèle Morgan

1872. február 29-én született Vámbéry Rusztem jogász, polgári radikális publicista, Vámbéry Ármin orientalista fia. Mivel foglalkozik az orientalisztika?

Vámbéry Rusztem