Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0305 – 47

1924. március 5-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, a legendás Aranycsapat tagja. A válogatottban 1947 és 1954 között 35 alkalommal lépett pályára. Posztja: balfedezet Profi pályafutása során a a Kábelgyár SC, a Gamma, az MTK és a VM Egyetértés csapatában szerepelt. Ki ő?

Zakariás József

1932. március 5-én született Gelley Kornél Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. Fanyar egyéniségű jellemszínészként kategorizálták. Filmen és színházban is epizódszerepeket játszott. A régi Nemzeti Színház lerombolása előtti utolsó előadáson a Lear királyt című darabban az utolsó mondatokat ő mondta el. Hol állt Budapesten a régi Nemzeti Színház?

Gelley Kornél 

1696. március 5-én született Giovanni Battista Tiepolo olasz festő és nyomdász, aki rokokó stílusban festett, a 18. századi velencei iskola fontos tagjának tartották. Mi a rokokó másik elnevezése?

Giovanni Battista Tiepolo

1943. március 5-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész. 2007 és 2021 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt. Főleg komikus szerepeiről ismert, több filmben is játszott, és népszerű szinkronszínész. Ki ő?

Balázs Péter

1326. március 5-én született I. (Nagy) Lajos a Capeting–Anjou-házból származó magyar királyi herceg, Magyarország és Horvátország királya 1342-től, és Lengyelország királya 1370-től haláláig. Lajos regnálása alatt a Magyar Királyság európai nagyhatalommá vált, nem véletlenül szolgált rá a „lovagkirály” elnevezésre: uralkodását végigkísérték az itáliai, dalmáciai, litvániai és balkáni hadjáratok, amelyekben személyesen is jeleskedett. Leghíresebb hadvezérének emlékét versek, mondák, később filmek örökítették meg. Ki volt Lajos király hadvezére?

I. Lajos magyar király

1965. március 5-én született Kaszás Gergő Jászai Mari-díjas magyar színész. Pályafutása során számos rádiós, televíziós és szinkronszerepe mellett gyakran tűnik fel játékfilmekben is. A 2017-es Viszkis című filmben a címszereplő apját alakítja. Mi a Viszkis valódi neve?

Kaszás Gergő

1974. március 5-én született a képen látható kubai-amerikai színésznő. Szerepelt az Oscar-díjas Kiképzés című filmben, valamint a Túl közeli rokon, a Volt egyszer egy Mexikó, A randiguru, A szellemlovas és Az éjszaka urai című alkotásokban. Ryan Goslinggal van Két közös gyermekük van. Ki ő?

Eva Mendes

1970. március 5-én született John Frusciante, Amerika egyik meghatározó rockegyüttesének gitárosa. A Rolling Stone által megnevezett három Modern Guitar God egyike és a BBC6 Axe Factor választása szerint Az utóbbi 30 év legjobb gitárosa, napjaink egyik legtehetségesebb, legsokoldalúbb gitárosa, zeneszerzője, előadója. Együttesével a olyan világsikerek előadója, mint a Snow (Hey Oh), a Can't Stop, az Under The Bridge, a Give It Away és a Californication. Melyik együttes tagja John Frusciante?

John Frusciante

1899. március 5-én született Palasovszky Ödön költő, a magyar avantgárd mozgalom és az aktivista színjátszás egyik legjelentősebb alakja. Mit jelent eredetileg az avantgárd szó?

Palasovszky Ödön

1224. március 5-én született Árpád-házi Szent Kinga Árpád-házi királylány, magyar szent. IV. Béla király lánya, Szent Margit és Boldog Jolán nővére, Lengyelország és Litvánia védőszentje. Milyen esemény kötődik IV. Bélához?

Szent Kinga