Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0306 – 48

1941. március 6-án született a képen látható olimpiai bajnok magyar labdarúgó, balhátvéd, játékos pályafutása alatt csak a Vasasban játszott. 1962 és 1969 között 27 alkalommal szerepelt a válogatottban. Az 1964-es tokiói olimpián a győztes magyar válogatott tagja volt. 1963 és 1964 között 16-szor játszott az olimpiai csapatban. Öccse neves táncdalénekes volt. Ki ő?

Ihász Kálmán

1925. március 6-án született Kálmán György Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész. Az 1956 utáni színésznemzedék meghatározó egyénisége volt. Számos színpai és filmszerepe mellett foglalkoztatott szinkronszínész volt, így ő volt Humphrey Bogart magyar hangja a Casablanca című filmben. A film 1943-ban 8 Oscar-jelölésből hármat díjra váltott, így a legjobb rendezőnek járó szobrot magyar rendező vehette át. Ki?

Kálmán György 

1475. március 6-án született az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Elsősorban szobrásznak tartotta magát, és olyan remekműveket faragott, mint Dávid és Mózes szobra, de festészetben is maradandót alkotott:A vatikáni Sixtus-kápolna freskóegyüttese a világ egyik legismertebb alkotása és 540 m² felületével legnagyobb egybefüggő freskója, egyedülálló tablója az Ószövetség szereplőinek és eseményeinek. Kilenc központi festményen örökíti meg Mózes első könyvének jeleneteit, köztük található a freskó legismertebb részlete, az Ádám teremtése, amelyet számtalanszor feldolgoztak a populáris kultúrában. Ki a művész?

Michelangelo Buonarotti

1927. március 6-án született Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró, kiadó és politikai aktivista. Gyakran a mágikus realizmus leghíresebb írójának nevezik, és írásainak nagy része erősen kötődik is ehhez a stílushoz, de túl változatosak ahhoz, hogy művei összességükben könnyen beskatulyázhatóak legyenek. Fontos művei a Szerelem a kolera idején és A szerelemről és más démonokról, de leghíresebb regénye, az 1967-ben megjelent Száz év… mi?

Gabriel García Márquez

1937. március 6-án született a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1959-ben végezte el. Azóta a Szegedi Nemzeti Színház tagja, 1986-tól örökös tagja. 1996-os nyugalomba vonulása óta is szerepek sorát játssza. 2006-tól a nemzet színésze. 2007-ben Szeged díszpolgára lett. 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Ki ő?

Király Levente 

1972. március 6-án született Shaquille O’Neal amerikai profi kosárlabdázó, rapper és színész. Négyszeres NBA-bajnok, ebből egyet a Miami Heattel, hármat a Los Angeles Lakersszel nyert meg. Los Angeles az USA melyik tagállamában van?

Shaquille O’Neal

1937. március 6-án született a képen látható szovjet űrhajós, az első nő a világűrben. 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nap után sikeresen visszatért. Ki ő?

Valentyina Tyereskova

1619. március 6-án született Cyrano de Bergerac francia író, a barokk próza mestere. Verseket, szatirikus leveleket, színdarabokat és regényeket írt. Nevét Edmond Rostand 1894-ben írt drámája tette világhírűvé. Mi volt a testi hibája Cyranonak?

Cyrano de Bergerac

1946. március 6-án született David Gilmour brit gitáros, énekes, zeneszerző. 2011-ben a Rolling Stone magazin a 14. helyre sorolta be a Minden idők 100 legjobb gitárosa listán. Az 1965-ben alakult zenekarával összesen 15 albumot adott ki, és olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a az 1973-ban megjelent The Dark Side of the Moon és az 1979-es The Wall című konceptalbumok. Melyik együttesben zenélt David Gilmour?

David Gilmour

1694. március 6-án született I. Grassalkovich Antal magyar jogász, királyi személynök, kamaraelnök, Mária Terézia királynő bizalmasa. Az 1741-es országgyűlésen közreműködött abban, hogy a rendek megszavazták a katonai segítséget Mária Teréziának, valamint Lotaringiai Ferencet elismerték kormányzótársnak. Hatalmas birtokokat szerzett, nevét viseli Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. Hol?

Grassalkovich Antal