Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0314 – 56

1681. március 14-én született Georg Philipp Telemann minden idők egyik legnagyobb életművével rendelkező német zeneszerző. Alkotásainak száma meghaladja a 3000-et. Milyen korstílusba tartozik Telemann munkássága?

Georg Philipp Telemann

1933. március 14-én született a képen látható angol színész, aki pályafutása alatt több mint száz filmben szerepelt. Kétszer tüntették ki Oscar-díjjal, először Woody Allen Hannah és nővérei, majd Lasse Hallström az Árvák hercege című filmjében nyújtott alakításáért. Ki ő?

Michael Caine

1953. március 14-én született Komjáthy Ági magyar modell. 1976-tól közel hét évig volt reklámarca és háziasszonya az egyik magyarországi áruháznak. Melyiknek?

Komjáthy Ági 

1769. március 14-én született Kármán József magyar író, ügyvéd, a magyar felvilágosodás jeles alakja. Legismertebb műve a Fanni hagyományai című regény. Milyen irodalmi irányzatba sorolható a regény?

Kármán József

1794. március 14-én született Bem József magyar honvéd altábornagy, az 1848-49-es szabadságharc egyik legsikeresebb tábornoka, majd oszmán pasa, „a székelyek Bem apója”. Milyen származású volt Bem József?

Bem József

1804. március 14-én született Idősebb Johann Strauss osztrák zeneszerző, zeneköltő, bécsi keringőiről, valamint az általa megkomponált, az évente megtartott bécsi újévi koncertek záródarabjaként előadott indulóról ismert. Mi az induló neve?

Johann Strauss

1879. március 14-én született Albert Einstein zsidó származású német Nobel-díjas elméleti fizikus; egyes tudományos és laikus körökben a legnagyobb 20. századi tudósnak tartják. Nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. Mi a neve az Einstein által kidolgozott, széles körben ismert tudományos elméletnek?

Albert Einstein

1901. március 14-én született Gróf galántai Esterházy János, a határon túli magyarság egyik legjelentősebb mártír politikusa. Melyik országban élt és politizált Esterházy János?

Esterházy János

1910. március 14-én született a képen látható Széchenyi-díjas magyar régész-történész, képzőművész, egyetemi tanár. Az 1960-as évek közepén dolgozta ki a kettős honfoglalás elméletét, majd a szvidéri-elméletként ismertté vált eredet-elméletet. Elutasította a történeti nyelvészek kis létszámú, etnikailag többé-kevésbé egységes közösségről, uráli/finnugor nyelvű ősnépességről és közös őshazáról szóló elképzelését. Ki ő?

László Gyula

1958. március 14-én született II. Albert, Monaco uralkodó hercege, a Grimaldi család feje, III. Rainier monacói herceg és egy Oscar-díjas amerikai színésznő fia. A színésznő a herceggel kötött esküvője után visszavonult a filmezéstől. Ki II. Albert édesanyja?

II. Albert monacói herceg
Grace_Kelly