Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0313 – 55

1947. március 13-án született a képen látható zenész, a P. Mobil egykori énekese és a nevét viselő zenekar frontembere. Ki ő?

Tunyogi Péter

1741. március 13-án született II. József a Habsburg–Lotaringiai-házból származó osztrák főherceg, magyar és cseh király. I. Ferenc császár és Mária Terézia királynő negyedik gyermeke; az első uralkodó, aki a Habsburg–Lotaringiai-házból származott. Milyen ragadványnéven ismert II. József Magyarországon?

II. József

1950. március 13-án született William H. Macy Oscar-díjra jelölt amerikai színész, forgatókönyvíró és producer. A jelölést Jerry Lundegaard megformálásáért kapta a Fargo című filmben. Emellett játszott még olyan nagy sikerű mozikban, mint a Benny és Joon, Boogie Nights, Magnólia és Jurassic Park III. 1994 és 2009 között szerepelt az akkor legnépszerűbb kórházi sorozatban. Melyikben?

William H. Macy

1968. március 13-án született Malek Andrea többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő. Édesapja Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, édesanyja Toldy Mária énekesnő, énektanár. 1993 és 2000 között az azóta elhunyt bankár, közgazdász felesége volt. Mi volt Malek Andrea férjének neve?

Malek Andrea 

1973. március 13-án született Paramariboban Edgar Davids 74-szeres holland válogatott labdarúgó, edző. Paramaribo az egykori holland gyarmat, Holland Guyana, jelenlegi nevén Suriname fővárosa. Suriname melyik kontinensen fekszik?

Edgar Davids

1372. március 13-án született I. Lajos orléans-i herceg, az első (formális) házassága révén I. Mária királynőnek, Magyarország királyának az első férje. A Capeting-dinasztia Valois ágának a tagja. I. Mária I. (Nagy) Lajos magyar király lánya, Károly Róbert unokája volt. Melyik uralkodói házból származik Mária?

I. Lajos orléans-i herceg

1983. március 13-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, énekesnő. Országos ismeretségre tett szert a Vacka Rádió folytatásos mese hangjáték főszerepével. Ő volt a Coming Out című film női főszereplője, és feltűnt a Valami Amerika 2. és 3. részében is. Ki ő?

Tompos Kátya 

1998. március 13-án született Liu Shaoang kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó. Magyarország első egyéni olimpiai aranyérmese a téli olimpiai játékok történetében. 2023-tól bátyjával együtt egy másik ország színeiben versenyez. Melyik országról van szó?

Liu Shaoang

1960. március 13-án született Adam Clayton, az ír U2 együttes basszusgitárosa. Mit takar eredetileg a U2 név?

Adam Clayton

1888. március 13-án született Anton Szemjonovics Makarenko szovjet író és pedagógus, Az új ember kovácsa és az Igor és társai szerzője. Makarenko pedagógiájának középpontjában az önigazgató kollektíva áll, amely lehetővé teszi egyrészt a társadalom számára hasznos állampolgárok nevelését, másrészt az autonóm személyiség létrejöttét. Nevéhez kötődik a kevés valóságos alappal bíró, de legendaként élő pedagógiai módszere, mely a szájhagyomány útján terjed ma is. De mi is ez a módszer?

Makarenko