Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0319 – 61

1955. március 19-én született Bruce Willis, Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas, visszavonult német–amerikai színész és énekes. Leginkább a Die Hard-filmek hőse, John McLane szerepe fűződik nevéhez, de jelentős sikereket ért el többek között Az utolsó cserkész, a 12 majom, Az ötödik elem és a Bérgyilkos a szomszédom című filmekkel is. Ki volt az a színész, akivel a Ponyvaregény, a Die Hard 3., A sebezhetetlen és az Üveg című filmekben játszott együtt?

Bruce Willis

1813. március 19-én született Dr. David Livingstone skót misszionárius orvos, a Londoni Misszionárius Társaság tagja, Közép-Afrika kutató. Ő volt az első európai, aki megpillantotta a világ legszélesebb vízesését, amelyet Viktória-vízesésnek nevezett el. Kiről nevezte el a vízesést?

David Livingstone

1972. március 19-én született Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas magyar színművész. A színházi munkái mellett 2002-ben a Valami Amerika című vígjáték hozta meg neki az igazi hírnevet, amiben Várnai Tamás filmrendezőt alakította, a film folytatását 2008-ban mutatták be a mozik. 2003-ban a Kontroll című fimben kapott még fontosabb szerepet. Melyik partnerével szerepelt együtt a Biztosítás, Az ötödik szoba, a Valami Amerika 1-3., a Szent Iván napja, a Magyar vándor, a Nyócker!, a Megy a gőzös, a Valami Amerika 2., a Block-66 és a Magic Boys című filmekben?

Pindroch Csaba 

1848. március 19-én született Wyatt Earp , amerikai békebíró, bölényvadász, farmer, vállalkozó. Ő volt a vadnyugat hőskorszakának egyik legnagyobb legendája, életét napjainkig számos film dolgozta fel. 1929-ben halt meg Los Angelesben békés körülmények között, de élete, hírneve és legendája az utókor számára halhatatlanná tette őt. Az 1993-as Tombstone – A halott város című amerikai westernfilmben ki játszotta Wyatt Earp alakját?

Wyatt Earp

Kurt Russell

1991. március 19-én született a képen látható magyar énekes, előadó. A 2012-es The Voice – Magyarország hangja és a 2014-es Sztárban sztár nyertese. Ki ő?

Pál Dénes

1964. március 19-én született Nicola Larini olasz autóversenyző. A Formula 1-ben 50 futamon állt rajthoz, ahol egyetlen dobogós helyezést ért el: Második lett 1994. május 1-jén a tragikus San Marinó-i nagydíjon, ahol életét vesztette a sportág háromszoros világbajnoka. Ki?

Nicola Larini

1978. március 19-én született a képen látható Karinthy-gyűrűs magyar humorista, író, a hazai stand-up comedy egyik képviselője. 2010-ben jelent meg első regénye, a Multigáz, majd 2011-ben a regény folytatása, a Médialom. Ki ő?

Kovács András Péter

1913. március 19-én született Szobotka Tibor, József Attila-díjas magyar író, műfordító, irodalomtörténész, pedagógus, az irodalomtudományok kandidátusa. Fordítói tevékenységének legismertebb darabja J. R. R. Tolkien A babó (A hobbit) című művének eredeti magyarítása. Felesége Kossuth-díjas írónő, az Abigél, Az ajtó, Az őz és a Régimódi történet című regények szerzője. Ki az írónő?

Szobotka Tibor

Szabó Magda

1887. március 19-én született Kabos Gyula, magyar színész, komikus, a magyar hangosfilm első évtizedének meghatározó alakja. A máig népszerű második magyar hangosfilmben Schneider Mátyás szerepét játszotta. Mi a film címe?

Kabos Gyula

1947. március 19-én született a képen látható Oscar-díjra jelölt, Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színpadi és filmszínésznő. Sok kiváló alakítása mellett emlékezetes szerepe Szörnyella De Frász a 101 kiskutya című játékfilmben. Ki ő?


Glenn Close