Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0320 – 62

1828. március 20-án született a képen látható norvég drámaíró, színházi rendező, költő, a „modern dráma” atyja és a modernizmus egyik színházi megalapozója. A Peer Gynt, A császár és galileai, a Babaház, A vadkacsa és a Solness építőmester szerzője. Ki ő?

Henrik Ibsen

1931. március 20-án született Avar István, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, országgyűlési képviselő. A gyertyák csonkig égnek című játékfilmben Agárdi Gábor partnereként láthattuk. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Avar István

1944. március 20-án született a képen látható magyar énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró Korai, tragikus halála után díjat alapítottak tiszteletére, színdarabot írtak életéről. Az Egy szál harangvirág, a Gedeon bácsi és a Szeretni bolondulásig című dalok előadója. Ki ő?

Szécsi Pál

1950. március 20-án született William Hurt Oscar- és BAFTA-díjas amerikai színész. A 2000-ben bemutatott minisorozatban Leto Atreides herceg szerepét játszotta Frank Herbert világsikerű sci-fi regényének feldolgozásában. Mi a regény címe?

William Hurt

1958. március 20-án született Holly Hunter Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. A közreműködésével készült, a Coen-testvérek által rendezett Ó, testvér, merre visz az utad? című film Homérosz művének ihletésére született. Melyik ez a mű?

Holly Hunter

i. e. 43. március 20-án született Publius Ovidius Naso, avagy röviden csak Ovidius, a lírai költészet azon műfajának mestere, ahol a visszaidézett benyomások, lelki szemlélődés, a visszaemlékezésből fakadó, azaz válaszérzelmek nyernek kifejezést. Hogy nevezzük ezt a műfajt?

Ovidius

1669. március 20-án született Károlyi Sándor előbb kuruc, majd császári–királyi tábornagy, a Rákóczi szabadságharcot lezáró 1711-es békeszerződés aláírója és egyik létrehozója. Hogy nevezzük ezt a békeszerződést?

Károlyi Sándor 

1770. március 20-án született Friedrich Hölderlin német költő, a 18-19. század fordulójának egyik legnagyobb lírikusa. Életműve átmenet a romantika és ama korstílus között, amely a múlt, főként az ókori görög-római alkotásokban megvalósuló eseményeket, szabályokat, hagyományokat tartja követendő példának. Melyik ez a korstílus?

Friedrich Hölderlin

1956. március 20-án született Molnár Éva magyar krimiíró. Nevéhez fűződik a Halkirálynő-sorozat, a Vis Major-sorozat. továbbá számos akció- és kalandregény szerzője. Mi a szerző írói neve?

Vavyan Fable

1976. március 20-án született Chester Bennington amerikai énekes, aki a 2000-es évek egyik legsikeresebb amerikai nu metal, alternatív rock, hard rock, elektronikus rock együttes énekese volt 2017-es haláláig. Melyik együttes énekese volt Chester Bennington?


Chester Bennington