Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0416 – 89

1162. április 16-án született Temüdzsin, az első mongol nagykán (császár), a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. Egyesítette a mongol törzseket és megalapította a Mongol Birodalmat. Ő és utódai elfoglalták Eurázsia nagy részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát is. Ez volt a világtörténelem legnagyobb összefüggő területű birodalma. Mi volt Temüdzsin uralkodói neve?

Dzsingisz kán

1889. április 16-án született a képen látható Oscar-díjas angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, vágó, filmproducer. Filmjeiben nem csak főszereplő volt, sokszor ő írta, rendezte filmjeit, zenét szerzett, vagy producerkedett. Fontosabb filmjei A kölyök, az Aranyláz, A diktátor és a Modern idők. Ki ő?

Charlie Chaplin

1932. április 16-án született Polyák Imre, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok kötöttfogású birkózó. Három olimpián (1952, Helsinki; 1956, Melbourne; 1960, Róma) ezüstérmet szerzett, míg a negyedik olimpiáján, 1964-ben aranyérmes lett. Hol?

Polyák Imre

1947. április 16-án született Ferdinand Lewis Alcindor Jr. amerikai kosárlabdázó, húsz évig a National Basketball Associationben (NBA) a Milwaukee Bucks és a Los Angeles Lakers játékosa. Hat NBA-győztes csapatban játszott játékosként, illetve nyert még kettőt segédedzőként is, kétszer a döntő legjobbjának választották. 1968-ban Alcindor a katolicizmusról áttért a szunnita iszlámra. Ekkor változtatta meg nevét. Milyen néven vonult be a kosárlabda történelmébe?

Kareem Abdul-Jabbar

1963. április 16-án született a képen látható magyar színművész, szinkronszínész. Olyan szereplőknek kölcsönözte hangját, mint Lando Calrissian (Csillagok háborúja), Sallah (Indiana Jones), vagy Robert Baratheon (Trónok harca). A Shrek című animációs filmben és annak folytatásaiban ő volt a főhős ogre magyar hangja. Emellett számos magyar filmben és televíziós sorozatban volt látható, a Jóban Rosszban dr. Füredi Attilájaként, illetve a Magyar vándor Álmos vezéreként különösen ismert. Ki ő?

Gesztesi Károly

1965. április 16-án született Martin Lawrence amerikai színész, humorista, műsorvezető, producer és forgatókönyvíró. Az 1990-es évektől vígjátékokban és akciófilmekben lett ismert. (Bad Boys 1-2., Gagyi mami 1-3., Faterok motoron, Életfogytig). Az 1997-es sikerfilmjében, a Nekem 8 című akcióvígjátékban ki volt a partnere?

Martin Lawrence

Tim Robbins

1971. április 16-án született az egykori Szovjetunió egyik tagköztársaságának fővárosában, Minszkben Natalja Zvereva párosban egykori világelső, olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnok, visszavonult teniszezőnő. Melyik jelenlegi ország fővárosa Minszk?

Natalya

1973. április 16-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Olyan filmekben láthatjuk, mint a Post Mortem, a Brazilok, a Csak szex és más semmi, az Állítsátok meg Terézanyut!, valamint szerepet kapott a Király, a Terápia, a Kisváros és a Szomszédok című sorozatokban. Ki ő?

Schell Judit

1921. április 16-án született Peter Ustinov angol színész, producer, rendező, regényíró és színpadi szerző. Több könyvet, színdarabot, forgatókönyvet írt, rendezett filmeket, színdarabokat és operákat. Több díjat nyert, köztük két Oscart, egy Emmy-díjat, és a Nagy-britanniai Írók Szövetségének díját. Számos remek alakítása közül az egyik Wilbur Fix nyomozó szerepe a 80 nap alatt a Föld körül című minisorozatban. Ki írta a film alapjául szolgáló könyvet?

Peter Ustinov

1927. április 16-án született XVI. Benedek pápa, született Joseph Ratzinger német teológus-pap, a katolikus egyház feje 2005 és 2013 között. 2013-as lemondása után haláláig emeritus pápa. Utóda Ferenc pápa. Ki volt az elődje, akiről Budapesten egy teret és metróállomást neveztek el?

XVI. Benedek pápa

San Giovanni Paolo II