Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0418 – 91

1947. április 18-án született James Woods, amerikai színész, szinkronszínész és filmproducer. Legismertebb filmjei közé tartozik a Videodrome (1983), a Volt egyszer egy Amerika (1984), a Casino (1995), a Nixon (1995) és a Kapcsolat (1997). Oscar-díjra jelölt alakításai voltak a Salvador (1986) és a Kísért a múlt (1996) című filmekben. Az 1994-es Specialista című filmben Sylvester Stallone mellett a kor egyik szexszimbólumával játszott együtt. Ki volt a női főszereplő a filmben?

James Woods

Sharon Stone

A Specialista című filmben Woods mellett a másik negatív főszereplőt alakító színész 1956. április 18-án született. Két húga és lánya szintén színészek. Egyik húga kétszeres Oscar-jelölt, és az Erin Brockovich – Zűrös természet (2000) című alakításáért elnyerte az Oscar-díjat. Ki a képen látható színész?

Eric Roberts

1901. április 18-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar orvos, író, esszéista, drámaíró, műfordító, ún. népi írók csoportjának tagja. Fontosabb művei: Emberi Színjáték, Gyász, Bűn, Iszony, Égető Eszter, Irgalom. Ki ő?

Németh László 

1939. április 18-án született Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr. Filmjei számos nemzetközi díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint az 1945, a Hazudós Jakab, A miniszter félrelép, A reménység útja, A nagy generáció, a Szirmok, virágok, koszorúk, a Dögkeselyű, a Ripacsok, a Bástyasétány 74 vagy a Régi idők focija. A Régi idők focijában mi volt Minarik Ede szállóigévé vált mondása?

Ragályi Elemér

1942. április 18-án született a képen látható osztrák autóversenyző, a Formula–1 máig egyetlen posztumusz világbajnoka, aki az 1970-es olasz nagydíj időmérő edzésén halálos balesetet szenvedett. Aktív évei a Formula–1-ben: 1964-1970. Ki ő?

Jochen Rindt

1480. április 18-án született Lucrezia Borgia, itáliai hercegnő, a világtörténelem egyik legismertebb és leghírhedtebb nőalakja, akit az utókor - vélhetőleg alaptalanul - gyönyörű, de feslett és kicsapongó gyilkosnak könyvelt el. Mivel vádolta az utókor Lucrezia Borgiát?

Lucrezia Borgia

1907. április 18-án született Rózsa Miklós magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző, közel száz filmzenéjéről ismert. Az Oscar-díjakat Hitchcock Elbűvölve (1946), George Cukor Kettős élet (1948), valamint Sam Zimbalist Ben-Hur című filmjeinek zenéjéért vehette át. Ki játszotta a filmben Ben Hur címszerepét?

Rózsa Miklós

Charlton Heston

1923. április 18-án született Sidó Ferenc kilencszeres világbajnok sportoló, edző, sportvezető. Spotrolóként 1940-től 1961-ig összesen százkilencven alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, ez idő alatt a világbajnokságokon összesen huszonhat érmet – köztük kilenc aranyérmet – nyert. Később edzőként a Budapesti Spartacussal kilenc magyar bajnoki címet nyert. Tanítványai közül Klampár Tibor és Jónyer István világbajnokok lettek. Melyik sportág klasszisa Sidó Ferenc?

Sidó Ferenc

1772. április 18-án született David Ricardo brit üzletember, az angol klasszikus közgazdaságtan egyik legnagyobb alakja, az elméleti közgazdaságtan tudományának egyik megalapozója, emellett sikeres politikus is volt. Nevét együtt emlegetik egy skót klasszikus közgazdásszal és filozófussal, akit a modern közgazdaság-tudomány atyjának tartanak. Ki ő?

David Ricardo

Adam Smith

1921. április 18-án született Jean Richard francia színész, humorista és cirkuszi vállalkozó. Leginkább Georges Simenon krimisorozatának rendőrfelügyelőjeként emlékezhetünk rá a karakter nevét viselő francia televíziós sorozatban, amelyet több mint húsz évig játszott. Mi a neve a felügyelőnek?

Jean Richard