Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0420 – 93

1808 április 20-án született Charles-Louis Napoléon Bonaparte francia katonatiszt, politikus, 1848–1852 között a Francia Köztársaság elnöke, 1852. december 2. – 1870. szeptember 4. között a franciák császára III. Napóleon néven. Milyen rokonsági fokban állt I. Napoléon császárral?

III.. Napóleon

1893 április 20-án született a képen látható amerikai színész, komikus és producer. 1913 és 1947 között 200 filmben játszott. Charlie Chaplin és Buster Keaton mellett a némafilm három nagy humoristájának egyike. Szemüveges karaktere híressé tette. Ki ő?

Harold Lloyd 

1893 április 20-án született Joan Miró i Ferrà katalán festőművész, grafikus, szobrász és keramikus, Pablo Picasso, Salvador Dalí és Juan Gris mellett a 20. század spanyol-katalán festőóriása. Művészetével egyedi, költői, játékos, humoros világot hozott létre. A gyermekrajzok varázsa és az avantgárd újító szabadsága fonódott eggyé műveiben. Milyen stílusban készült a képen látható alkotása?

Joan Miro

1915 április 20-án született Szeleczky Zita magyar színésznő. Sikeres magyarországi karrier után 1945-ben elhagyta az országot, a népbíróság távollétében koholt vádak alapján elítélte. Ausztriában és Olaszországban, Argentínában és az Amerikai Egyesült Államokban élt, és ott folytatta előadóművészi tevékenységét. 1951-ben az argentin fővárosban megalapította az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat. Mi Argentína fővárosa?

Szeleczky Zita

1927. április 20-án született Phil Hill, volt amerikai autóversenyző, az egyetlen amerikai születésű, valamint Mario Andretti mellett az egyik amerikai Formula–1-es világbajnok. Pályafutása utolsó győzelmével szerezte meg a világbajnoki címet az 1961-es olasz nagydíjon. Azonban ezt a győzelmet beárnyékolta egy versenybaleset a hírhedt Parabolica kanyarban, amelyben egy versenyző és 14 néző meghalt. Hol rendezték a versenyt?

Phil Hill

1938. április 20-án született a képen látható magyar tévébemondó, műsorvezető, színésznő. 1957-től 1991-ig a Magyar Televízió bemondónője volt, az MTV Posztumusz Örökös Tagja. Vezette többek között a Híradót, a Táncdalfesztivált, a Kodály énekversenyt, az Iskolatelevíziót, az Önök kérték című kívánságműsort. Közreműködött hanglemezeken mesemondóként is. Ki ő?

Tamási Eszter 

1949. április 20-án született Jessica Lange ötszörös Golden Globe-díjas, háromszoros Emmy-díjas, valamint kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő. Egyike azon kevés színészeknek, akiket a színpadon, a televízióban és a filmekben is elismertek. Az 1976-os King Kong című film női főszerepével debütált, ezután számos nagy sikerű filmben szerepelt, és két alkalommal megkapta az Oscar-díjat, az elsőt az 1982-ben készült Aranyoskám mellékszereplőjeként. Ki volt a partnere a filmben?

Jessica Lange

1955. április 20-án született Dolák-Saly Róbert előadóművész, író, zeneszerző, szövegíró, költő, színész, humorista, az abszurd humort játszó L’art pour l’art Társulat vezetője. Az előadásokon visszatérő karakterei Pandacsöki Boborján, Naftalin Ernő, Leopold, valamint Parittya Setét Antal, az „öreg”, aki a társulat által megformált család tagja. Mi a család neve?

Dolák-Saly Róbert

1972. április 20-án született Tara Leigh Patrick amerikai glamour modell, színésznő, televíziós személyiség, énekes, táncos és szex szimbólum. A hírnevet a Playboy magazin címlapjával, a Baywatch televíziós sorozattal, a Pussycat Dolls táncosaként, a Horrorra akadva, a Csajozós film, a Bazi nagy film, a Spárta a köbön és a Katasztrófafilm című filmekkel szerezte. 2005 óta minden évben jelölik Arany Málna díjra. Mi a művészneve?

Carmen Electra

 

1975. április 20-án született a képen látható magyar énekes, a Megasztár 5 felfedezettje, ahol Tolvai Renáta mögött a második helyen végzett, ezzel 2010 legjobb férfi hangja lett. Ki ő?

Kökény Attila