Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0421 – 94

1959. április 21-én született Robert Smith angol énekes, gitáros és dalszerző. A The Cure nevű angol együttes énekese és fő dalszerzője, illetve az 1976-ban alapított zenekar egyetlen alapító tagja, aki a jelenlegi felállásban is játszik. Milyen stílust képvisel a zenekar?

Robert Smith

 

1816. április 21-én született a képen látható angol regényíró, a két testvéréhez hasonlóan a 19. századi angol irodalom kiemelkedő alkotója. Rövid élete alatt négy regényt írt (Az angoltanár, Jane Eyre, Shirley, Villette), egy műve (Emma) befejezetlen maradt. Ki ő?

Charlotte Brontë

1926. április 21-én született II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje 1952-től 2022-ben bekövetkezett haláláig. Élete során összesen 32 független állam uralkodója volt. Összesen 70 évig és 214 napig volt az Egyesült Királyság királynője. Melyik uralkodóházhoz tartozott II. Erzsébet?

II. Erzsébet

1941. április 21-én született Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Számos színpadi, film- és tévéfilm szerepe mellett sokat foglakoztatott szinkronszínész volt. Többek között ő kölcsönözte a Star Wars-filmekben Dart Vader, a Harry Potter-sorozatban Rubeus Hagrid magyar hangját, és ő volt Paul Shane magyar hangja a Csengetett, Mylord? komornyikjának. Mi volt a karakter neve?

Hollósi Frigyes

1958. április 21-én született Andie MacDowell amerikai modell és színésznő.Pályáját modellként kezdte, első komolyabb szerepét a Tarzan legendájában kapta. A Szex, hazugság, videó című film főszerepe Golden Globe-jelölést eredményezett neki. További ismert alakításai: Zöld kártya, Hudson Hawk, Négy esküvő és egy temetés és az Idétlen időkig. Ki volt a partnere az Idétlen időkig című filmben?

Andie MacDowell

Bill Murray

1799. április 21-én született a képen látható magyar író, publicista, az első szocialista politikusok egyike. A Sajtószabadságról nézetei egy rabnak című írása miatt 1847-ben sajtóvétség, valamint izgatás vádjával elítélték. Budai börtönéből 1848. március 15-én szabadította ki a pesti nép és a forradalmi ifjúság. A börtönből kiszabadulva olyan kocsiba ültették, amit lovak helyett hívei húztak. Ki ő?

Táncsics Mihály

1915. április 21-én született Anthony Quinn kétszeres Oscar-díjas mexikói származású amerikai színész, producer, filmrendező. Leghíresebb filmjében olyan hitelesen játszotta el a főhőst, hogy azon túl, hogy a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték, jutalmul megkapta a görög állampolgárságot. Mi a film címe?

Anthony Quinn

1895. április 21-én született Vitéz Somogyváry Gyula, (írói nevén Gyula diák) író, újságíró, országgyűlési képviselő. Az első világháború alatt 3 évet szolgált a fronton. Érdemeiért 1929-ben a kormányzó vitézzé avatta. A második világháború után betiltották minden művét, majd Kistarcsára internálták. 1953-ban tisztázatlan körülmények között halt meg. Ki alapította a vitézi rendet?

Somogyváry Gyula

1947. április 21-én született James Newell Osterberg, Jr amerikai szólóénekes és a The Stooges együttes frontembere, zenekarával a punk úttörője. Mi a művészneve?

Iggy Pop

1814. április 21-én született Egressy Béni zeneszerző, író, színész. Ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta. Részt vett az 1848-49-es szabadságharcban,1849 szeptemberében honvéd főhadnagyként Klapka György seregében ott volt az utolsóként ellenálló vár védői között. Itt írta a Klapka-indulót. Melyik várról van szó?

Egressy Béni