Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0422 – 95

1935. április 22-én született a képen látható posztumusz Kossuth-díjas magyar színművész. A 20. századi magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakja, jellegzetesen fanyar humorú színészegyénisége. Ikonikus alakításai Virág elvtárs A tanú és Gyurica Miklós Az ötödik pecsét című filmekben. Ki ő?

Őze Lajos 

 

1986. április 22-én született Amber Heard amerikai színésznő. Sikeres filmszínész pályafutását elhomályosítja volt férjével történt botrányos válása, majd az ezt követő rágalmazási persorozat, mely Heard vereségével végződött. Ki volt Amber Heard férje?

Amber Heard

1959. április 22-én született Falusi Mariann Artisjus-díjas magyar énekesnő, rádiós- és televíziós műsorvezető, színésznő. 1983-ban a Ki mit tud? győztese lett dzsesszénekes kategóriában. 1983–1985 között a Stúdium Dixieland szólóénekese volt. 1985–1988 között a Vígszínházban szerepelt. 1988-ban Lang Györgyivel megalakították sikeres popegyüttesüket. Mi volt a nevük?

Falusi Mariann

1870. április 22-én született Vlagyimir Iljics Uljanov orosz ügyvéd, kommunista forradalmár, a Szovjetunió első vezetője, marxista filozófus és teoretikus, a leninizmus névadója, a 20. századi világtörténelem kiemelkedő hatású alakja. Mi volt a mozgalmi neve?

Lenin

1937. április 22-én született Jack Nicholson háromszoros Oscar- és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Olyan világsikerekben láthattunk, mint a Szelíd motorosok, a Száll a kakukk fészkére, A postás mindig kétszer csenget, az Egy becsületbeli ügy, a Lesz ez még így se! vagy A tégla című filmek. Melyik Oscar-díjas színésszel játszott együtt a Bakancslista című filmben?

Jack Nicholson

1979. április 22-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 2002 és 2017 között 97 alkalommal lépett pályára. Posztja: középpályás, csatár. Profi pályafutása során a a Pécsi MFC, a Ferencváros, a West Bromwich és a Fulham csapatában szerepelt. Ki ő?

Gera Zoltán

1724. április 22-én született a képen látható német filozófus, a német idealizmus megteremtője, a königsbergi egyetem professzora volt. Az ő nevéhez fűződik továbbá a kategorikus imperatívusz megalkotása, a filozófiai „kopernikuszi fordulat”, a transzcendentális idealizmus. Ki ő?

Immanuel Kant

1904. április 22-én született Julius Robert Oppenheimer zsidó származású amerikai elméleti fizikus. Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada által a második világháborúban az atomfegyver kifejlesztésére indított közös program igazgatójaként fontos szerepet játszott az első amerikai atombomba kifejlesztésében. Egyike azon fizikusoknak, akiket az „atombomba atyja”-ként emlegetnek. Mi volt a program fedőneve?

Oppenheimer

1861. április 22-én született gróf Tisza István magyar arisztokrata politikus, országgyűlési képviselő, a Magyar Királyság miniszterelnöke először 1903 és 1905 között, majd 1913 és 1917 között. Az első világháború végén, 1918. október 31-én merénylet áldozata lett, katonák otthonában felkeresték és agyonlőtték. Milyen esemény volt Budapesten 1918. október 31-én?

Tisza István

1982. április 22-én született Ricardo Izecson dos Santos Leite, ismertebb nevén Kaká, világbajnok brazil labdarúgó. A futballszakértők és újságírók a világ egyik legjobb középpályásának tartják. Európai pályafutása során játszott Spanyolországban a Real Madrid csapatában, előtte Olaszországban futballozott, majd négy év után ugyanabba a csapatba tért vissza. Melyik olasz csapat tagja volt Kaká?

Kaká