Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0423 – 96

1950. április 23-án született Gryllus Dániel magyar zeneszerző, előadóművész, zenész. 1969-ben megalakította az azóta kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas magyar együttesét. Versekre írt dalokat és népzenét játszanak. Mi a zenekar neve?

Gryllus Dániel

1775. április 23-án született William Turner angol festő, a XIX. századi modern festészet irányzatainak elindítója. Hatással volt a barbizoni iskolára és az impresszionistákra. Varázslatos akvarell tájképeit (plein air stílusban) már a realizmus előfutárának tekintik. Milyen korstílushoz sorolható művészete?

William Turner

William Turner: A móló Calais-nál (1803)

1954. április 23-án született Michael Moore Oscar-díjas amerikai filmrendező, író. Rendkívüli szókimondással kritizálja a globalizációt, a nagyvállalatokat, a fegyveres erőszakot, az iraki háborút és George W. Bush kormányzását. Első nagy sikerű filmje a 2002-es Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentumfilm volt, amelyért Oscar-díjat kapott. 2004-ben készítette el a Fahrenheit 9/11-et, amely minden idők egyik legmagasabb bevételét hozta. Miről szól a film?

Michael Moore

1852. április 23-án született Mednyánszky László magyar festő és grafikus. Goyán kívül senki nem ábrázolta ilyen mélyen humánus lélekkel a háborút. Három fő csoportja van műveinek a műfajok szempontjából: tájképek, csavargóképek és katonaábrázolások. Műveiben mélységes humanizmussal ábrázolja az emberi esendőséget és kiszolgáltatottságot. Milyen stílusban festett?

Mednyánszky László

Mednyánszky László: Vaskapu (1890–95)

1926. április 23-án született Janikovszky Éva Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, szerkesztő. Legsikeresebb művei gyermekkönyvek voltak (Már óvodás vagyok, Már iskolás vagyok, Kire ütött ez a gyerek?). Több könyvéből készült rajzfilm, több gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. Ilyen volt az a történet is, amelyben Poldi bácsi, a parkőr 52 évi szolgálat után éppen nyugdíjba készül, és a szomszéd gyerekek elhatározzák, hogy begyepesítik neki a gangos bérház udvarát. Mi a film címe?

Janikovszky Éva

1857. április 23-án született Ruggero Leoncavallo olasz zeneszerző és zongorista, a Bajazzók című opera komponistája. Mit jelent a Bajazzók szó?

Ruggero Leoncavallo

1564. április 23-án keresztelték (születési ideje bizonytalan) William Shakespeare angol drámaírót, költőt, színészt. Ő az angol nyelvű drámaírás és az európai irodalom egyik legnagyobb alakja, világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető. Angliában mint a nemzet dalnokát tisztelik („Bard of Avon”, vagy egyszerűen „The Bard”). Benjamin Jonson drámaíró a kortársát, annak születési helyére utalva „Avon...” milyének is nevezte?

 William Shakespeare

1858. április 23-án született a képen látható Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika megalapítója. Albert Einstein mellett ő rakta le a modern fizika alapjait. Munkásságával hozzájárult a termodinamikához és a speciális relativitáselmélethez. Mégis elsősorban a fekete test spektrumának magyarázatáról híres. Ki ő?

Max Planck

1949. április 23-án született Gedó György olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok ökölvívó, edző. 1968 és 1980 között négy olimpián vett részt, a müncheni olimpián aranyérmes lett. Melyik évben rendezték Münchenben a nyári olimpiai játékokat?

Gedó György

1887. április 23-án született Törzs Jenő, színész, író, filmrendező. Elsősorban színpadi színész volt, de már a korai magyar némafilmekben is feltűnt. A hangosfilmek megjelenésével sem tört meg pályafutása, sőt itt már nem csak színészi játéka, de orgánuma is érvényesült. Ez egyik első hangosfilm főszerepében Szűcs János bank-vezérigazgatót alakította. Mi a film címe?

Törzs Jenő