Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0424 – 97

1990. április 24-én született a képen látható magyar musicalszínésznő, énekesnő, az X-Faktor második évadjának 2. helyezettje és egyben legjobb női hangja. 2013–2017 között a Budapesti Operettszínház tagja, 2017-től a Sugarloaf együttes énekese. Ki ő?

Muri Enikő

1875. április 24-én született Huszka Jenő zeneszerző, a magyar operettmuzsika kiváló úttörője és klasszikusa. Olyan sikeres művek fűződnek a nevéhez, mint a Bob herceg, a Gül Baba, a Lili bárónő vagy az Erzsébet. Egyik legsikeresebb nagyoperettjét Lebstück Mária igaz története ihlette, aki az 1848-49-es szabadságharc során álnéven beállt a honvédseregbe. A harcok alatt Mária tiszti rendfokozatot ért el, és ez a címe lett az operettnek is: Mária…

Huszka Jenő

1942. április 24-én született Barbra Streisand kétszeres Oscar-díjas, kilencszeres Golden Globe-díjas és tízszeres Grammy-díjas amerikai színésznő, énekesnő, zeneszerző, rendező, forgatókönyvíró és producer. 1977-ben a legjobb eredeti betétdalért kapott Oscar díjat egy olyan film kapcsán, melyben ő játszotta a női főszerepet, és amely egy 1937-es film második feldolgozása volt 1954 után. A harmadik feldolgozás 2018-ban készült Bradley Cooper és Lady Gaga főszereplésével. Melyik ez a film?

Barbra Streisand

1920. április 24-én született Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Korának egyik legnépszerűbb színészeként színpadon, filmekben, televízióban, rádióban szerepelt, szinkronizált. Egyik legemlékezetesebb szerepe A Tenkes kapitánya címszerepe. Mi volt a karakter neve?

Zenthe Ferenc

1934. április 24-én született a képen látható Oscar-díjas, Golden Globe-díjas, Emmy-díjas és BAFTA-díjas amerikai színésznő, író. Öccse Warren Beatty. A Becéző szavak című film (1983) főszerepéért Oscar díjat kapott. Főszerepeket játszott az Acélmagnóliák, az Ég és föld között, a Két öszvér Sára nővérnek, a Melyik úton járjak?, az Irma, te édes, az Azt beszélik és a Valentin nap című filmekben. Ki ő?

Shirley MacLaine 

1951. április 24-én született Kovács László válogatott magyar labdarúgó, kapus. A magyar válogatottban 12 alkalommal védett 1975 és 1977 között. Az 1978-as argentínai világbajnokságon szereplő csapat tagja volt, de mérkőzésen nem szerepelt. Legnagyobb sikereit Verebes József edzősége alatt érte el 1982-ben és 1983-ban, amikor bajnok lett egy vidéki nagyváros csapatával. Melyik egyesület játékosaként lett kétszeres bajnok Kovács László?

Kovács László

1913. április 24-én született Jékely Zoltán magyar író, költő, műfordító, könyvtáros, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja. Jelentős írói és költői teljesítménye mellett kiváló műfordító volt. Dante, Goethe, Racine, Shakespeare, valamint francia, olasz, német és román költők műveit tolmácsolta. Unokája Péterfy Gergely író és Péterfy Bori énekesnő. Édesapja szintén jelentős költő volt. Ki volt Jékely Zoltán édesapja?

Jékely Zoltán

1963. április 24-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1984 és 1994 között 61 alkalommal lépett pályára. Posztja: középpályás Profi pályafutása során a Bp. Honvéd, az Eintracht Frankfurt, az Olimbiakósz, a Bologna FC, az AC Ancona, a Ferencvárosi TC, a Neuchâtel Xamax FC, az SKN St. Pölten, a BVSC Budapest, a Dunakeszi VSE, az SC Ostbahn XI és a Družstevník Horná Potőň csapatában szerepelt. Ki ő?

Détári Lajos

1948. április 24-én született Szívós István olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, edző, sportvezető, fogorvos. Az 1973-as világbajnok és az 1976-os olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott tagja. Hol rendezték az 1976-os nyári olimpiai játékokat?

Szívós István

1870. április 24-én született Thorma János magyar festő, a 20. század első fele meghatározó festőiskolájának, a modern magyar festőművészetet elindító mozgalomnak helyet adó művésztelep alapítója és egyik jellegzetes mestere. Életművén több stílusirány követhető nyomon, a naturalizmus, a történelmi festészet, a romantikus realizmus és sajátos, a művésztelepre jellemző posztimpresszionizmus. Hol működött a művésztelep?

Thorma János