Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0425 – 98

1981. április 25-én született Felipe Massa brazil autóversenyző, 2002-től 2017-ig Formula–1-es pilóta. Legjobb eredménye a 2008-as összetett második helyezés. Összesen 11 futamot nyert meg, ebből háromszor a török nagydíjon diadalmaskodott. Hol rendezték a török nagydíjat?

Felipe Massa

1940. április 25-én született Al Pacino Oscar-díjas és többszörös Emmy-, Tony- és Golden Globe-díjas olasz származású amerikai színész, a filmtörténelem egyik meghatározó színészegyénisége. Ő játszotta a Corleone családot irányító maffiavezér, Michael Corleone szerepét A Keresztapa című világhírű filmben, de az Oscar-díjat egy vak katonatiszt megformálásáért kapta 1993-ban. Mi a film címe?

Al Pacino

1930. április 25-én született Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas magyar színésznő. Sikeres magyarországi pályafutást hátrahagyva 1956-ban emigrált, és az NSZK-ban épített új karriert. Magyarországon forgatott filmjei a Gázolás, a Különös ismertetőjel, a Fel a fejjel, a 2x2 néha 5, Föltámadott a tenger, az Ifjú szívvel, a Civil a pályán és a Dalolva szép az élet. Ki volt a férfi főszereplő a 2x2 néha 5 című filmben?

Ferrari Violetta

1924. április 25-én született a képen látható EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész. Statisztikák és az Artisjus 2000-es kimutatása szerint Magyarország legtöbbet játszott szerzője; a Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma több mint 400. Ki ő?

Szenes Iván 

1947. április 25-én született a képen látható holland labdarúgó, edző. Beceneve: "El Flaco" (magyarul: Vézna). Háromszoros aranylabdás, az Oranjével 1974-ben vb-második lett. Játszott az Ajaxban, a Barcelonában és az USA-ban, karrierje végén pedig visszatért Hollandiába. Edzőként a Barcelonával 1992-ben megnyerte a klubtörténet első BEK-serlegét. Ki ő?

Johan Cruijff

1979. április 25-én született a képen látható magyar színésznő, producer. Sikeres modellpályát maga mögött hagyva Rómába költözött és színészi karrierbe kezdett Olaszországban és Magyarországon. Legismertebb alakítása a Megdönteni Hajnal Tímeát című filmvígjáték főszerepe, valamint Tóth Barnabás Susotázs című kisjátékfilmje, melyet beválogatták a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára. Ki látható a képen?

Osvárt Andrea 

1952. április 25-én született a képen látható szovjet-orosz jégkorongozó, kapus, edző, sportvezető. Háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok. A jégkorong történetének egyik legjobb kapusa. A Nemzetközi Jégkorongszövetség 100 éves évfordulóján megtartott szavazáson beválasztották a 100 év legjobb hat játékosa közé. Ki ő?

Vlagyiszlav Tretyjak

1969. április 25-én született a képen látható kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő, producer. Sokoldalúságát jelzi, hogy mindkét Oscar-díját drámai alakításért kapta (Hideghegy, 2004; Judy, 2020), de a háromból két Golden Globe-díját vígjáték (Betty nővér, 2001) és musical (Chicago, 2003) kategóriában érdemelte ki. A legnagyobb közönségsikert arató alakítása is egy romantikus vígjáték-trilógia, a Bridget Jones-filmek címszerepe. Ki ő?

Renée Zellweger

1957. április 25-én született Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója. Igazán ismertté az 1987–1999 között futó Szomszédok c. teleregény tette, amelyben az egyik főszereplőt, Vágási Ferit alakította. Mi volt Feri foglalkozása?

Nemcsák Károly

1981. április 25-én született Anja Pärson, visszavonult svéd alpesi síző . Olimpiai aranyérmes, hétszeres világbajnoki aranyérmes és kétszeres összesített Világkupa-gyöztes. A 2002-es Salt Lake City téli olimpián ezüstérmet szerzett óriás-műlesiklásban és bronzérmet szlalomban , valamint a 2006-os torinói téli olimpián szlalomban szerzett aranyat, lesiklásban pedig további két bronzérmet szerzett. Melyik országban van Salt Lake City?

Anja Pärson