Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0426 – 99

1945. április 26-án született a képen látható Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró. A Mediterrán, a Balassa, az Illés, a KITT-egylet és a Fonográf zenekarok egykori tagja. Több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadója. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében. Ki ő?

Szörényi Levente

1905. április 26-án született Keleti Márton háromszoros Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész. Számos nagy sikerű filmje közül kiemelkedik A tizedes meg a többiek című háborús vígjáték, mely bekerült az 1945 utáni 12 legjobbnak ítélt magyar film közé. Ki alakította a filmben a címszereplő Molnár Ferenc tizedest?

Keleti Márton

1980. április 26-án született a képen látható amerikai színész, filmproducer és táncos. Karrierjét modellként kezdte, majd első filmes szerepét a 2005-ös Carter edző című filmben kapta. Hírnévre a Step Up című zenés-táncos film főszereplőjeként tett szert. Egyéb főszerepei voltak még a Magic Mike, a Magic Mike XXL, a 21 Jump Street – A kopasz osztag, a 22 Jump Street – A túlkoros osztag című filmekben. Játszott romantikus filmekben – Micsoda srác ez a lány!, Kedves John!, Fogadom –, valamint feltűnt A dilemma című vígjátékban. Ki ő?

Channing Tatum

1918. április 26-án született Perczel Zita magyar színésznő. Az átütő sikereket filmszerepeiben érte el. Eső filmjében, a magyar hangosfilm első évtizedének korszakos alkotásában főszerepet kapott: Kovács Vera gépírólányt alakította Törzs Jenő (Szűcs János, bank-vezérigazgató) Gombaszögi Ella (Kerekes Anna, a vezérigazgató titkárnője), Tolnay Klári (Sári, Vera barátnője), és Kabos Gyula (Halmos Aladár, osztályvezető a bankban) mellett. Mi a film címe?

Perczel Zita

1943. április 26-án született Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, versmondó, színházigazgató, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Foglalkoztatott filmszínész, akivel az Oscar-díjas magyar filmrendező az Álmodozások kora, az Apa, a Budapesti mesék, a Redl ezredes, a Szerelmesfilm, a Tűzoltó utca 25. és a Zárójelentés című filmekben dolgozott együtt. Ki a rendező?

Bálint András

1798. április 26-án született Eugène Delacroix francia festő, a 19. század első felének egyik legnagyobb festője. Az 1830-as júliusi forradalom hatására készítette a legismertebb képét A Szabadság győzelemre vezeti a népet címmel. A festmény allegorikus történelmi kompozíció, középpontjában egy plebejus nő az utcai barikádok felett lobogtatva a francia trikolort, oldalán a kis Gavroche-sal a francia szabadság jelképévé emelkedik. Milyen stílusban készült a kép?

Eugène Delacroix

1963. április 26-án született Jet Li kínai harcművész és színész. Ollyan sikerfilmekben játszott, mint az Öld meg Rómeót!, A tiltott királyság vagy A múmia: A Sárkánycsászár sírja című produkcióban. 2010 egyik sikerfilmjében szerepelt többek között Sylvester Stallone, Jason Statham, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis és Dolph Lundgren oldalán, valamint ennek folytatásaiban. Mi volt a film címe?

Jet Li

121. április 26-án született Marcus Aurelius, a Római Birodalom császára. Lelkiismeretes, önzetlen, alkotmánytisztelő uralkodó volt. Utódja, fia uralkodása alatt kezdődött Róma hanyatlása, ezért gyakran úgy tartják, hogy Aurelius halála volt a Pax Romana vége. Marcus Aurelius halálát és utódjának uralkodását a Ridley Scott Gladiátor című filmje dolgozza fel. Mi volt a neve Marcus Aurelius fiának?

Marcus Aurelius

1976. április 26-án született a képen látható magyar színész. Olyan filmekben szerepelt, mint a Kontroll, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Mellékhatás, a Drakulics elvtárs, a Napszállta, A hentes, a kurva és a félszemű és A vizsga. Ki ő?

Nagy Zsolt

1966. április 26-án született Temesvári Andrea magyar teniszező. Lgnagyobb sikerét -1986-ban érte e, amikor párosban Martina Navratilovával megnyerték a négy Grand Slam torna egyikét, a Roland Garrost. Hol rendezik ezt a teniszbajnokságot?

Temesvári Andrea