Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0511 – 114

1970. május 11-én született Rákóczi Ferenc magyar műsorvezető, médiaszemélyiség. A békéscsabai helyi adó munkatársaként kezdett rádiózni, majd Budapestre költözött. 2009. január 5-től a rádióadó megszűnéséig Sebestyén Balázs mellett a Danubius Pirítós egyik házigazdája. Később a Class FM-en Morning Show néven, 2016 decemberétől a Rádió 1-en Balázsék néven készítik a hétköznap reggelenként 6-tól 10-ig hallható reggeli műsort. Ki a harmadik műsorvezető társuk?

Rákóczi Ferenc

1904. május 11-én született Salvador Dalí katalán–spanyol festőművész. A modern művészet sajátos személyisége volt. Alkotásmódjának magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. Az extravagáns, mindenben a különcséget kereső Dalí igyekezett olyan képeket alkotni, amelyek meghökkentik, sőt megbotránkoztatják a nézőt, s a szemlélő ráadásul nem is tud mit kezdeni az eléje táruló látvánnyal. Dali melyik művészeti mozgalom képviselője?

Salvador Dali

dali elfolyó idő

1961. május 11-én született Bicskey Lukács magyar színész, rendező. Az 1990-es évek végén kezdett filmezni, először kisebb szerepeket vállalt amerikai és angol alkotásokban. Televíziós munkái közül kiemelkedő a Tűzvonalban című sorozat. Legismertebb szerepét Árpa Attila Argo és Argo 2 című filmjeiben alakította. Mi a karakter neve?

Bicskey Lukács

1978. május 11-én született a képen látható magyar színésznő és televíziós műsorvezető. Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Félvilág, a Szia, Életem!, vagy az az S.O.S. szerelem! A TV2 Korhatáros szerelem című fikciós sorozatában az egyik főszereplő, Bérces Eszter karakterét alakította. Ki ő?

Kovács Patrícia 

1984. május 11-én született a képen látható világbajnok és kétszeres Európa-bajnok spanyol válogatott, valamint négyszeres BL-győztes labdarúgó, 22 éven át az FC Barcelona, középpályása. Minden idők legtöbb trófeát elnyert spanyol labdarúgója. Ki ő?

Andrés Iniesta

1720. május 11-én született Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen, alias Münchhausen báró, német katona, aki az orosz lovasság kapitányaként szerzett hírnevet. Mivel?

Münchhausen báró

1941. május 11-én született Eric Burdon angol zenész, rockénekes. Leginkább az Alan Price billentyűssel, Hilton Valentine gitárossal, John Steel dobossall és Bryan "Chas" Chandler basszusgitárrossal 1962-ben alapított együttes énekeseként ismert. Az együttes legismertebb dala House of the rising sun, de ezen kívül több slágerük is volt (Don't let me be misunderstood, We gotta get out of this place , It's my life, Don't bring me down). Mi az együttes neve?

Eric Burdon

1963. május 11-én született Natasha Richardson angol színésznő. Édesanyja Vanessa Redgrave Oscar-díjas színésznő, édesapja a brit free cinema egyik legjelentősebb rendezője, Tony Richardson. 2009-ben síbalesetben elhunyt. Férje Oscar-díjra jelölt északír színész volt, akinek egyik legismertebb szerepe Oskar Schindler a Schindler listája című filmben, de ő az Elrabolva filmek és The Commuter – Nincs kiszállás, a Dermesztő hajsza, a Becsületes tolvaj, vagy Az oltalmazó sztárja is. Ki ő?

Natasha Richardson

Liam Neeson

1881. május 11-én született Kármán Tódor magyar származású amerikai gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus. Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Érme első birtokosa, az angol királyi társaság tagja, a Prandtl-gyűrű, a Gauss-érem, Kelvin-érem, Guggenheim-érem és Watt-érem tulajdonosa, a Budapesti Műszaki Egyetem gyémántdiplomás tiszteletbeli doktora. Munkásságával melyik tudományos területen szerzett élévülhetetlen érdemeket?

Kármán Tódor

1967. május 11-én született Röhrig Géza Kossuth-díjas magyar színész, író, költő, énekes. Legnagobb sikerét Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjében a főszerepet alakította. Mi a film címe?

Röhrig Géza