Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0510 – 113

1957. május 10-én született Sid Vicious angol zenész, aki az 1975-ben alapított, a könnyűzene történetének egyik legfontosabb és legnagyobb hatású formációjának tartott angol punkegyüttes basszusgitárosaként vált ismertté. Mi az együttes neve?

Sid Vicious

1930. május 10-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Saját szavaival komédiás. Jellegzetes színpadi egyénisége vígjátékban és drámában egyaránt érvényesült. A pályán töltött ötvenöt év során több száz színpadi és filmszerepet játszott el, kabaréban lépett fel, gyakran láthatta a közönség a televízióban is, utoljára a Szomszédok című szappanoperában. Ki ő?

Horváth Gyula 

1899. május 10-én született Fred Astaire többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai filmsztár, táncos a Broadwayn, énekes és színész. 76 éves karrierje alatt 31 musicalben szerepelt. Legendás párost alkotott Oscar-díjas színésznő partnerével, akivel olyan filmekben dolgozott együtt, mint a Frakkban és klakkban, a Roberta, az Egymásnak születtünk, a Táncolj velem vagy a Táncolj a Broadwayn! Kiről van szó?

Készítette: ABC Television - eBay itemphoto frontphoto back, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17931093

Ginger Rogers

1969. május 10-én született a képen látható holland válogatott labdarúgó, támadó szerepkörben játszott. A válogatott csapatban 79 alkalommal lépett pályára és 37 gólt szerzett, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes. Profi pályafutása alatt az Ajax Amsterdam, az Internazionale és az Arsenal játékosa volt. Ki ő?

Dennis Bergkamp

1993. május 10-én született a képen látható, párosban világelső magyar hivatásos teniszezőnő, párosban háromszoros világbajnok, négyszeres Grand Slam-tornagyőztes, háromszoros junior Grand Slam-tornagyőztes és ifjúsági olimpiai bronzérmes, kétszeres olimpikon. Az egyéni világranglistán az eddigi legjobb helyezése a huszonötödik. Ki ő?

Babos Tímea

1957. május 10-én született Lang Györgyi magyar énekesnő, műsorvezető, színésznő. A Színház- és Filmművészeti Főiskola befejezése után 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1988-ban Falusi Mariannal megalakították sikeres popegyüttesüket. Mi volt a nevük?

Lang Györgyi

1838. május 10-én született John Wilkes Booth amerikai színész, aki a maga idejében egy ismert színészdinasztia sarja volt, de manapság az amerikai elnök gyilkosaként közismert. Ki volt az az elnök, akit Booth halálosan megsebesített 1865. április 14-én?

Abraham Lincoln

1971. május 10-én született a képen látható magyar zenész, képzőművész, dalszövegíró, a Quimby alternatív rockegyüttes gitáros frontembere, előadóművész. Zenei teljesítménye mellett költőként is számon tartják, dalszövegei sokak szerint önálló versekként is megállják helyüket, válogatott művei Ventilátor blues címmel jelentek meg. A zene és a dalszövegírás mellett képzőművészettel, festészettel is foglalkozik. Ki ő?

Kiss Tibor

1929. május 10-én született Kányádi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő. Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították. Számos versét és versfordítását zenésítette meg a Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel fémjelezte együttes. Mi a zenekar neve?

Kányádi Sándor

1960. május 10-én született Bono, eredeti nevén Paul David Hewson, ír énekes, zenész, zeneszerző, szövegíró. Világhírű rockegyüttesét 1976-ban alapították David Evans (művésznevén The Edge) gitárossal, Adam Clayton basszusgitárossal és Larry Mullen Jr. dobossal Dublinban. Az 1980-as évektől a világ egyik legnépszerűbb zenekarának számítanak. Mi a zenekar neve?

U2