Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0509 – 112

1964. május 9-én született Geszti Péter EMeRTon-díjas magyar énekes, dalszövegíró, reklámszakember, producer, szinkronszínész és előadóművész. A Rapülők és a Jazz+Az együttesek tagjaként sikeres zenei karriert futott be. Ő írta A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk című musicalek dalszövegeit. Karrierje kezdetén az 1980-as évek egyik legsikeresebb popegyüttesének írt dalszövegeket. Melyik ez az együttes?

Geszti Péter

1912. május 9-én született Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, műfordító. A magyar intellektuális próza kiváló alkotója. Legfontosabb műve, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása a kőszegi katonai alreálgimnázium növendékeinek sorsát követi. Mi a mű címe?

Ottlik Géza

1968. május 9-én született a képen látható magyar színész, énekes. A nagyközönség elsősorban a Barátok közt című televíziós sorozat Novák Lászlójaként ismeri. Ki ő?

Tihanyi-Tóth Csaba

1962. május 9-én született Dave Gahan angol származású énekes-dalszerző, egy máig sikeres brit synthpop és new wave zenekar énekese. A zenekart 1980-ban alapították, Tagja Gahan mellett Martin Gore, Andrew Fletcher 2022-ben elhunyt. Mi a zenekar neve?

Dave Gahan

1954. május 9-én született a képen látható magyar hivatásos teniszező. Ő az open era legsikeresebb magyar férfi teniszezője. Tizenhárom egyéni ATP-versenyt nyert, huszonhét párost. Párosban Heinz Günthardttal kétszeres Grand Slam-győztes: az 1981-es Roland Garroson, és az 1985-ös wimbledoni teniszbajnokságon is diadalmaskodtak. Szintén Günthardttal háromszoros páros világbajnok. Ki ő?

Taróczy Balázs

1994. május 9-én született a képen látható énekesnő, az X-Faktor harmadik szériájának 3. helyezettje, a Sztárban sztár harmadik évadának 4. helyezettje, a Dancing with the stars harmadik évadának győztese. Párja Istenes Bence, akivel két kisfiút nevelnek. Színésznőként is bemutatkozott az El a kezekkel a Papámtól! című, 2021-ben bemutatott magyar film egyik főszereplőjeként. Ki ő?

Csobot Adél

1960. május 9-én született Laklóth Aladár magyar színész, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. Számos színpadi-, film- és szinkronszerepe mellett profi tereprali navigátor, többször részt vett a Dakar-ralin, és megnyerték a 2002-es Egyiptom-ralit. Ekkor pilótája a legrutinosabb magyar tereprali-versenyző volt. Ki?

Laklóth Aladár

1874. május 9-én született Howard Carter brit rajzoló, amatőr régész, az egyiptológia egyik leggazdagabb és leghíresebb leletének, egy i. e. 14. században élt egyiptomi fáraó sírjának, a Királyok völgye 62-nek felfedezője. Mi a fáraó neve?

Howard Carter

1963. május 9-én született R. Kárpáti Péter magyar színész, műsorvezető, közszereplő. Kárpáti Rebeka színésznő, modell édesapja. Több filmben és sorozatban is játszott, ír és írt show-forgatókönyvet, a Magyar Rádiónak kabarésorozatot írt, és rendez is. 1998-tól 2012-ig játszotta egy magyar sorozat egyik főszereplőjének, Berényi Andrásnak a karakterét. Melyik sorozatról van szó?

R. Kárpáti Péter

1939. május 9-én született Ion Țiriac román jégkorongozó, teniszező, teniszmenedzser és üzletember. Ilie Năstaseval együtt 1970-ben megnyerte a Roland Garros férfi páros versenyt. 1984 és 1993 között ő menedzselte a korábbi világelső, hatszoros Grand Slam-győztes, párosban olimpiai bajnok (1992, Barcelona) német teniszezőt. Ki volt ez a teniszező, aki 17 évesen a legfiatalabb játékos volt, aki valaha Wimbledonban nyerni tudott?

Ion Tiriac

Boris Becker