Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0508 – 111

1835. május 8-án született Székely Bertalan magyar festő, a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet egyik legnagyobb képviselője. Legismertebb művei az Egri nők, az V. László és Cillei Ulrik, a Dobozi Mihály és hitvese és a Mohács című képe, valamint a mohácsi csata után elesett király holttestének megtalálásáról szóló kompozíció. Ki volt ez a király?

Székely Bertalan


Székely Bertalan: II. Lajos megtalálása

1903. május 8-án született a képen látható francia színész, komikus és énekes. Legismertebb karaktere Don Camillo, a kisvárosi pap volt, aki furfangosságával rendszeresen borsot tört a kommunista polgármester orra alá. Legnagyobb sikerét az Első számú közellenség és Az ötlábú birka című filmekben érte el. A nagyfőnökben a rosszfiúk közé keveredett kisember csetlés-botlását kacaghatjuk végig helyzetkomikumok egész sokaságán át. Ki ő?

Fernandel

1939. május 8-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1958 és 1970 között 62 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a Bp. Vasas Izzó, az Újpesti Dózsa és a Tatabányai Bányász csapatában szerepelt. Ki ő?

Göröcs János

1943. május 8-án született Laux József magyar rock- és dzsesszdobos, könyvkiadó. 1962-ben alapító tagja volt az Omegának. 1971-ben kivált a zenekarból, és Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Barta Tamással megalakították az akkoriban supergroupként jellemzett zenekarukat, amely a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese lett. Mi a zenekar neve?

Laux József

1960. május 8-án született a képen látható olasz labdarúgó, hátvéd. Az AC Milan csapatával háromszoros BL (BEK)-győztes (1989, 1990, 1994), hatszoros Serie-A bajnok. Világbajnok (1982), vilagbajnoki ezüstérmes (1994), világbajnoki bronzérmes (1990). Minden idők egyik legjobb belső védője. Ki ő?

Franco Baresi

1994. május 8-án született Nyári Dia magyar színésznő. Ötéves kora óta színészkedik. Először reklámokban szerepelt. Nyolcévesen szerepelt a Doktor Zsivágó című darabban. Szerepelt a Győri Nemzeti Színházban a Valahol Európában és a 80 nap alatt a Föld körül című darabokban. 2010-től 2018-ig Holman Hanna karakterét alakította egy népszerű sorozatban. Melyik sorozatban?

Nyári Dia

1926. május 8-án született David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. Számos film készítője, szereplője, narrátora, és könyv írója. Egyik sikeres sorozata a 2013-ban bemutatott, 3D-ben forgatott Galapagos 3D volt, amely a csendes-óceáni szigetcsoport egyedi élővilágát mutatja be. Melyik országhoz tartozik a Galapagos-szigetek?

David Attenborough

1938. május 8-án született Földi Imre, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett súlyemelő, edző, Földi Csilla Európa-bajnok súlyemelőnő apja. Olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok és tízszeres Európa-bajnok. 1964-ben és 1968-ban ezüstérmet szerzett az olimpián, 1972-ben aranyérmes lett. Hol rendezték 1972-ben a nyári olimpiai játékokat?

Földi Imre

1975. május 8-án született Enrique Iglesias Grammy- és Latin Grammy-díjas spanyol énekes. Julio Iglesias spanyol énekes és Isabel Preysler modell és televíziós személyiség fia. Világszerte eddig 38 millió albumot adott el. Élettársával, a visszavonult orosz teniszcsiilaggal három gyermeket nevelnek. Ki Enrique Iglesias párja?

Enrique Iglesias

Anna Kurnyikova

1828. május 8-án született Genfben Jean-Henri Dunant Nobel-békedíjas svájci közéleti személyiség, üzletember, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója. Ő volt, aki 1859-ben megszervezte a solferinói csatatéren maradt sebesültek ellátását. 1863-ban megalakította az Ötök Bizottságát, amelyből 1880-ban kifejlődött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, amely a pártatlanság, semlegesség, függetlenség, emberiesség, egyetemesség és önkéntesség, egység elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet. Hol van a székhelye?

Jean-Henri Dunant