Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0507 – 110

1953. május 7-én született Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész. Pályáját a Vígszínházban kezdte, melynek azóta is tagja. Barrabás, a gengszter és a Révész szerepét játszotta 1988-ban a legendás, azóta is műsoron tartott A padlás című darab eredeti szereposztásában. Ki írta A padlás dalszövegeit?

Hegedűs D. Géza 

1776. május 7-én született Berzsenyi Dániel magyar költő. A legnagyobb magyar lírikusok közé tartozik, kiváló ódaköltő és a klasszikus ódának nálunk legnagyobb mestere. Költészete az ó-klasszikus irány legnemesebb eredménye, koronája, melyben a klasszikus és nemzeti elem egybeolvadva, mint saját magyar klasszicizmus jelentkezik. Életében nem forgott a vezető művész és értelmiségi körökben, somogyi birtokán gazdálkodott. Milyen jelzővel illette saját magát?

Berzsenyi Dániel

1901. május 7-én született Gary Cooper, kétszeres Oscar-díjas amerikai színész. Ő volt az egyik vezető amerikai filmsztár a némafilmkorszak leáldozásától egészen a klasszikus hollywoodi aranykor végéig. Legendás barátságot ápolt a világhírű íróval, akinek az Akiért a harang szól és a Búcsú a fegyverektől című regényeinek filmadaptációjában szerepet vállalt. Ki az író?

Gary Cooper

1827. május 7-én született a képen látható magyar költő, hírlapíró, műfordító, a Kisfaludy Társaság rendes tagja, a márciusi ifjak egyike. Szerelmi költészetének meghatározó részét a Ginához írt két ciklus (Szerelem átka ciklus; Gina emléke ciklus), illetve a visszaemlékezés költeményei teszik ki (A kárhozat helyén; Húsz év múlva; A feledhetetlenhöz; Harminc év után). Ki ő?

Vajda János

1966. május 7-én született Pintér Attila válogatott labdarúgó, hátvéd, labdarúgóedző. Játékosként profi pályafutásának felét az FTC játékosaként töltötte, és 20 válogatott mérkőzésen 3 gólt szerzett. Edzőként 2013-14-ben a magyar válogatott szövetségi kapitány volt, 2004-ben az FTC-vel bajnoki címet szerzett, majd a 2012-2013-as szezonban vezetésével az egyik vidéki megyeszékhely csapata 30 év után ismét NBI-es bajnoki címet nyert. Melyik ez a csapat?

Pintér Attila

1530. május 7-én született Louis de Bourbon-Condé, Condé hercege (prince), Enghien hercege (duc), Soissons grófja, Franciaország pairje, a Condé-ház alapítója. Fontos szerepet játszott a francia vallásháborúk során, mint a református párt vezetője. Hogy nevezték Franciaországban a reformátusokat?

Louis de Bourbon-Condé

1953. május 7-én született a képen látható magyar televíziós bemondó, szerkesztő-műsorvezető. 1976–1998 között tévébemondó volt a Magyar Televíziónál. Közreműködött többek között a Homokóra, az Ablak, a TV-Híradó, a Hétvége, a Napközi, a Tízórai és még sok más műsor, dokumentumfilm elkészítésében. 1998 óta szabadúszó, és szervezője a szentendrei kulturális életnek. Ki ő?

Endrei Judit

1861. május 7-én született Rabindranáth Tagore költő, író, zeneszerző, festő, polihisztor, hazája nemzeti himnuszának szerzője. Életművével átformálta régiójának irodalmát és zenéjét. Ő az első nem európai irodalmi Nobel-díjas, 1913-ban kapta meg az elismerést. Ötven verseskötetet, 19 regényt, mintegy 40 színdarabot és 2000 dalt írt. Költészetére a misztikus líra és a bengáli népi költészet szintézise jellemző. Melyik ország Rabindranáth Tagore hazája?

Rabindranáth Tagore

1976. május 7-én született a képen látható fitneszedző, sportoló. 18 évesen elnyerte a fitnesz magyar bajnoki címet, 1995-ben megnyerte az Európa, majd a Fitnesz Világbajnokságot is. 1999-ben ismét magyar bajnok lett és az európai bajnoki címet is elnyerte. 2003 és 2013 között tagja volt a Magyar Női Curling Válogatottnak. Ki ő?

Béres Alexandra

1892. május 7-én született Josip Broz Tito jugoszláv forradalmár és államfő. Sokan kritizálták tekintélyelvű uralma miatt, azonban a nép körében népszerű volt. Ő testesítette meg a jugoszláv egységet. Jugoszláviában több várost is elneveztek róla, amelyeket Jugoszlávia felbomlásakor visszaneveztek. Ez történt Montenegró fővárosával, Titográddal is, melynek a neve jelenleg…

Josip Broz Tito