Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0506 – 109

1952. május 6-án született Christian Clavier francia színész, filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. A Jöttünk, láttunk, visszamennénk című filmben Jacques-Foches, a bolondos és Jacques-Henri Jacquard kettős szerepét alakította. A filmmel kapcsolatban a legjobb színész, illetve a legjobb forgatókönyv kategóriákban jelölték a César-díjra 1994-ben. Ki játszotta a másik főszerep, Godefroy de Montmirail karakterét?

Christian Clavier

Jean Reno

1990. május 6-án született Gulácsi Péter magyar válogatott labdarúgó kapus. A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia neveltje, 2007-ben került Angliába Liverpoolba, ahonnét Ausztriába, majd 2015-ben Németországba igazolt. Itt csapatával többsör dobogós helyen végzett a Bundesligában, és a Bajnokok Ligájában elődöntőbe jutott. Németországban melyik csapatban érte el sikereit Gulácsi Péter?

Gulácsi Péter

1895. május 6-án született a képen látható színész, a némafilm korszak egyik legnépszerűbb filmsztárja. Megteremtette a 20-as évek romantikus hősszerelmes figuráját és Hollywood „nagy szeretője” -ként bálványozták. Leghíresebb filmjei A Sejk (1921), Az apokalipszis négy lovasa (1921), Véres aréna (1923) és a A fekete sas (1925). Hirtelen bekövetkező, tragikus halála után rajongói világszerte gyászolták. Ki ő?

Rudolph Valentino

1915. május 6-án született a képen látható Oscar-díjas és Grammy-díjas színész, rádiós, színházi és filmrendező, a 20. század első felének talán legkülönösebb közéleti figurája az Egyesült Államokban. A köztudatba elsősorban két korszakalkotó alkotása, a H. G. Wells Világok harca című klasszikus fantasztikus regényéből készült rádiójáték, és az Aranypolgár (1941) című film emelte. Ki ő?

Orson Welles

1961. május 6-án született George Clooney, kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, az ENSZ békenagykövete. Olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Ocean’s széria, a Gravitáció vagy az Alkonyattól pirkadatig, de a világ a Vészhelyzet című televíziós sorozat szereplőjeként ismerte meg. Mi a karakter neve?

George Clooney

1986. május 6-án született a képen látható magyar énekes, színész. 2004 őszén ismerhette meg őt az egész ország, amikor bekerült a Megasztár tehetségkutató verseny 2. szériájába, ahol 2. helyezett lett. 2006-ban főszerepet kapott az 56 csepp vér című rockmusical előadásában. Ki ő?

Palcsó Tamás 

1758. május 6-án született Maximilien de Robespierre francia ügyvéd, politikus, forradalmár, a radikális forradalmi diktatúra vezéralakja. Társaival 1993-ban korlátlan terrort vezetett be Franciaországban, tömegeket végeztettek ki. A forradalmárok később egymás ellen fordultak, végül 1794-ben őt is kivégezték. Hogy nevezték Robespierre követőit?

Maximilien de Robespierre

1953. május 6-án született a képen látható brit politikus, az Egyesült Királyság munkáspárti miniszterelnöke 1997 és 2007 között. Ki ő?

Tony Blair

1821. május 6-án született Robert O’Hara Burke ír felfedező. 1858-ban nagy expedíció vezetésével bízták meg amelynek az volt a célja, hogy az egész országon keresztülhatoljon. Kitűnően fölszerelve hagyta el Melbourne-t 1860. augusztus 20-án és el is érte a Carpentaria-öbölt 1861. január 20-án, ahol elhunyt. Melyik országban vezette az expedíciót Burke?

Robert_O'Hara_Burke

1910. május 6-án született a képen látható Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író. Legismertebb műve a Kinizsi Pál című, 1955-ben írt ifjúsági regénye. A regényt több idegen nyelvre is lefordították. A Ház a sziklák alatt című 1958-as nagysikerű film az ő novellája és forgatókönyve alapján készült, Makk Károly rendezésében. A Puskák és galambok című regényéből 1961-ben ifjúsági film készült. Ki ő?

Tatay Sándor