Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0505 – 108

1996. május 5-én született Miller Dávid magyar színész, énekes és médiaszemélyiség. Miller Zoltán színművész és énekes fia, Miller Lajos operaénekes unokája. Édesanyja szintén színművész, aki az Írtam a bátyámnak egy dalt című dallal részt vett az 1981-es Táncdalfesztiválon, és szereplője volt az Égigérő fű című filmnek, a Szomszédok című teleregénynek és a Barátok közt című televíziós sorozatnak is. Ki Miller Dávid édesanyja?

Miller Dávid

1909. május 5-én született Radnóti Miklós magyar költő, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője. Jellemző rá a tiszta műfajiságra való törekvés, illetve a hagyományos, kipróbált műfajok felelevenítése. 1944-ben munkaszolgálatra hívták be, ahol kivégezték. Holttestét 1946-ban exhumálták, ekkor találták meg zubbonya zsebében a noteszét (az ún. Bori noteszt), benne utolsó verseivel, köztük a Razglednicákkal. Mit jelent a Razglednica szó magyarul?

Radnóti Miklós

1942. május 5-én született Bujtor István Balázs Béla-díjas magyar színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. 1980-ban álmodta meg és játszotta el a vagány, öntörvényű, ezért a rendőrségen a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen nyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben, majd a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba című akció-vígjátékokban, majd a Zsaruvér és csigavér című háromrészes sorozatban. Mi volt a karakter neve?

Bujtor István

1936. május 5-én született Lázár Ervin Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Fontosabb művei A kisfiú meg az oroszlánok, A Hétfejű Tündér és A Négyszögletű Kerek Erdő. A történetek egyik visszatérő szereplője Bruckner Szigfrid. Milyen állat Szigfrid?

Lázár Ervin

1846. május 5-én született a képen látható irodalmi Nobel-díjas lengyel író. Fontosabb művei: Tűzzel-vassal, Özönvíz, A Kislovag, Quo vadis, Kereszteslovagok, Sivatagon és vadonban. Ki ő?

Henryk Sienkiewicz

1952. május 5-én született Szerencsi Éva Déryné-díjas magyar színésznő. Több filmben is szerepelt, legismertebb alakítása Vitay Georgina szerepe az Abigél című négyrészes tévésorozatban. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Szerencsi Éva

1818. május 5-én született Karl Marx német filozófus, közgazdász, szociológus, a kommunista munkásmozgalom teoretikusa, egyben a marxizmus ihletője; munkássága jelentősen hozzájárult a társadalomtudomány fejlődéséhez. Fő műve átfogó tanulmány a politikai gazdaságtanról, a kapitalista társadalom működésének elemzése a klasszikus közgazdaságtan bírálatán keresztül. Mi a címe?

Karl Marx

1947. május 5-én született B. Tóth László magyar zenei szerkesztő, producer, műsorvezető, lemezlovas, a Magyar Rádió (MR) zenei szerkesztője 1976-tól 2002-ig. Legendás rádióműsora jelenleg a Retro Rádión szól. Mi a címe?

B. Tóth László

1988. május 5-én született a képen látható Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenhatszoros Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző. 2012-ben a James Bond-filmhez írt és előadott Skyfall című dala elnyerte a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscar-, és Golden Globe-díjakat. Ki ő?

Adele

1943. május 5-én született a képen látható BAFTA-díjas angol komikus, író, színész, a Monty Python csoport tagja. A legnagyobb nemzetközi elismerést a Monty Pythonon kívül A hal neve: Wanda című filmben érte el, melyért BAFTA-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek elismerés járt. További filmjei az Időbanditák, a Jabberwocky, a Brazil és a Fészkes fenevadak. Ki ő?

Michael Palin