Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0504 – 107

1991. május 4-én született a képen látható magyar énekes, színész, a Csillag Születik második szériájának versenyzője, A szívem nem hátrál, a Játék, a Fogadj el így és a Túl egyszerű című dal előadója. Ki ő?

Brasch Bence

1925. május 4-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje. A válogatottban 1950 és 1956 között 48 alkalommal lépett pályára. Pályafutása során a a Pécsi VSK és a Dorogi Bányász csapatában szerepelt. Ki ő?

Buzánszky Jenő

1944. május 4-én született Huszti Péter, Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész. Színházi szerepei és rendezései mellett rendszeresen filmezett. Egyik legismertebb szerepe Berend Iván a Fekete gyémántok című 1976-ban készült, színes, magyar filmdrámában, Várkonyi Zoltán rendezésében. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Huszti Péter

1929. május 4-én született a képen látható angol–holland származású színésznő. A Római vakáció című filmben nyújtott alakításáért kezdő színésznőként Oscar-díjat kapott. Egyik leghíresebb filmje az 1961-es Álom luxuskivitelben, amelyben Holly Golightly szerepét játszotta, valamint az 1964-es My Fair Lady, melyben Eliza Doolittle szerepét alakította. 1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett. Ki ő?

Audrey Hepburn

1940. május 4-én született a képen látható amerikai orvos és író, általában közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír. . Első világsikere a Kóma című regény volt, ezt több mint harminc megjelent regény követte több millió eladott példányban. További fontos regényei: Láz, Járvány, Műhiba, Halálos kockázat, Invázió, Szöktetés, Nano. Ki ő?

Robin Cook

1969. május 4-én született Anger Zsolt Jászai Mari-díjas magyar színész. Az 1990-es évek közepétől folyamatosan szerepel színpadon, rendez, szinkronizál, ő Ewan McGregor állandó magyar hangja. Több, mint 50 filmben szerepelt, köztük A Vörös veréb című, 2018-ban bemutatott amerikai kémthrillerben. Ki játszotta a főszerepet a filmben?

Anger Zsolt

1956. május 4-én született Igó Éva Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, 1987 óta a Vígszínház tagja. Süni szerepét játszotta 1988-ban a legendás, azóta is műsoron tartott A padlás című darab eredeti szereposztásában. Ki szerezte A padlás zenéjét?

Igó Éva

1987. május 4-én született Jorge Lorenzo gyorsaságimotor-versenyző, jelenleg a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájában, a MotoGP-ben versenyez. 2006-ban és 2007-ben megnyerte a negyedliteres világbajnokságot, 2010-ben, 2012-ben és 2015-ben pedig a királykategóriában is diadalmaskodni tudott. Melyik ország színeiben versenyez Jorge Lorenzo?

Jorge Lorenzo

1938. május 4-én született Juhász Előd magyar zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró, a hazai zenei ismeretterjesztés közismert alakja. 1981-ben indult rendkívül nagy népszerűséget szerzett műsora, mely több műfajú műsor volt. A komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock-videóklipeket, de irodalmi, képzőművészeti részek is szerepet kaptak. Az élőben sugárzott, változatos helyszínekről (még külföldről is) jelentkező műsorsorozat 2002-ig 266 adást ért meg. Mi volt a műsor címe?

Juhász Előd

1977. május 4-én született Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok öttusázó. Az öttusa összetett versenysport, amely öt sportágból áll össze: lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból és…

Vörös Zsuzsanna