Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0514 – 117

1969. május 14-én született Cate Blanchett, kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas ausztrál színésznő és filmrendező. 1997-től kezdődően minden évben forgatott. Peter Jackson A gyűrűk ura és a Hobbit című filmfolyamaiban Galadriel, Lothlórien királynője szerepét alakította. Ki írta a filmek alapjául szolgáló regényeket?

Cate Blanchett

1931. május 14-én született Huszárik Zoltán Balázs Béla-díjas és posztumusz Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, grafikus. Legismertebb filmje az 1971-ben bemutatott Szindbád című filmdráma Latinovits Zoltán főszereplésével. Ki írta a film alapjául szolgáló novellákat?


Huszárik Zoltán

1933. május 14-én született Kovács László, magyar származású, amerikai operatőr. 1956 után elhagyta az országot, és Hollywoodban futott be fényes karriert. Első sikere az 1969-es Szelíd motorosok, melyet olyan jelentős filmek követtek, mint a Szellemirtók, a Törvényszéki héják, a Predator: The Concert, az Álljon meg a nászmenet!, a Beépített szépség a Két hét múlva örökké és a Szabadítsátok ki Willyt! 2. Emlékszel, hogy milyen állat Willy?

Kovács László

1948. május 14-én született Kállay Bori magyar színésznő, érdemes művész. Főleg zenés darabokban, elsősorban operettekben, opera- és dalesteken szerepel, szoprán szerepekben. Lánya Fonyó Barbara énekesnő, színésznő. 2019-ig férje egy Kossuth-díjas újságíró volt. Ki?

Kállay Bori

1916. május 14-én született Nagy Elek Kossuth-díjas erdélyi magyar író, újságíró. Gyermek- és ifjúsági művek írójaként kezdte pályáját, majd a felnőttekhez szóló regényeivel ért el sikereket (Bizalmas jelentés egy fiatalemberről, Kolozsvári milliomosok, Szép szerelmek krónikája, Orsolya, Emmi, Gina, Egyetlenem). Milyen néven adta ki könyveit?

Méhes György 

1952. május 14-én született Robert Zemeckis litván származású amerikai producer, rendező, forgatókönyvíró. Leghíresebb filmjei közé tartozik a Forrest Gump, amivel világhírt vívott ki magának. Emellett olyan népszerű filmek rendezője volt, mint a Kényszerleszállás, a Jól áll neki a halál, és a Polar Expressz. Egyik korai sikere a Vissza a jövőbe trilógia, melyben a főszereplő, Marty McFly, tizenhét éves átlagos amerikai tinédzser kalandos időutazásokban vesz részt. Ki alakítja Marty McFly karakterét?

Robert Zemeckis

Michael J. Fox

1933. május 14-én született Bácskai Lauró István magyar filmrendező, forgatókönyvíró. Olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint A Hamis Izabella, a Gyula vitéz télen-nyáron és a Keménykalap és krumpliorr. Ez utóbbi film kinek a regényéből készült?

Bácskai Lauró István

1925. május 14-én született Nemeskürty István, Széchenyi-, József Attila-, Balázs Béla- és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár, nyugállományú dandártábornok. Történelmi tárgyú ismeretterjesztő művei széles körben ismertté tették a nevét. Egyik legfontosabb munkája az 1972-ben megjelent Requiem egy hadseregért című könyv a 2. magyar hadsereg 1943 januári pusztulásáról a második világháborúban. Melyik folyó közelében történt a katasztrófa ?Nemeskürty István

1961. május 14-én született Tim Roth BAFTA-díjas angol színész, rendező. Quentin Tarantino Kutyaszorítóban, Ponyvaregény és Négy szoba című rendezéseiben vált ismert színésszé. 2015-ben szerepelt Tarantino Aljas nyolcas című filmjében is. Tarantino egyik filmjében öt, egymás számára teljesen ismeretlen férfi összeáll a tökéletes bűntény végrehajtására. Nem ismerik egymás valódi nevét, színek szerint szólítják egymást. Tim Roth alakítja Mr. Narancsot. Melyik filmről van szó?

Tim Roth

1953. május 14-én született Gyabronka József Jászai Mari-díjas magyar színművész. Számos színpadi és filmszerepben feltűnt, azonban már előtte országos ismertséget szerzett a televízió népszerű gyermekműsorában Móka Miki szerepében. Mi volt a műsor címe?

Gyabronka József