Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0515 – 118

1977. május 15-én született Kolovratnik Krisztián magyar színész, szinkronszínész. Foglalkoztatott színpadi és filmszínész, aki a Gárdos Éva rendezésében Budapest Noir címmel 2017-ben bemutatott magyar filmdráma főszerepét alakította. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Kolovratnik Krisztián

1891. május 15-én született a képen látható orosz orvos, író, drámaíró. Az orosz irodalom egyik legnagyobb szatirikus alkotója. Sok műve a szigorú sztálinista cenzúra áldozata lett, ezeket csak sok évvel a halála után ismerhette meg az olvasóközönség. Legismertebb, világhírű művét, A Mester és Margaritát haláláig írta, de csak 1966-67-ben jelenhetett meg (csonkítva). Ki ő?

Mihail Bulgakov

1957. május 15-én született a képen látható olimpiai bajnok magyar birkózó, színész, pankrátor. 1980-ban a moszkvai olimpián aranyérmes lett, kickbox-versenyzőként egy Eb- és vb-aranyat szerzett. Az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét, később grapplingben lett világbajnok. Eközben sikeres filmszínészi karriert épített. Ki ő?

Növényi Norbert 

1914. május 15-én született Tenzing Norgay nepáli serpa, hegymászó. 1953. május 29-én új-zélandi társával együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Ki volt a társa ebben az expedícióban?

Tenzing Norgay

1567. május 15-én született Claudio Monteverdi olasz zeneszerző, pedagógus és karnagy. Az opera első nagy mestere volt, számos operát komponált, amelyek közül csak négy maradt fenn: az Orfeo, az Arianna, az Odüsszeusz hazatérése és a Poppea megkoronázása. Milyen korstílus képviselője Monteverdi?

Claudio Monteverdi

1938. május 15-én született Mireille Darc francia színésznő. 1960 óta filmez különböző műfajokban, s fokozatosan került az előtérbe kalandos történetek fiatal hősnőjeként, és lépett a francia sztárok sorába. Pályája során leginkább vígjátéki szériafilmekben foglalkoztatták. A Magas szőke férfi felemás cipőben és A magas szőke férfi visszatér című vígjátékokban az 1970-es és 80-as évek francia komikus sztárjának partnere volt. Kinek?

Mireille Darc

1859. május 15-én született Pierre Curie fizikai Nobel-díjas (1903) francia fizikus, kémikus. Feleségével, Maria Skłodowskával 1898-ban felfedeztek két kémiai elemet: a rádiumot és felesége szülőhazájáról elnevezett…

Pierre Curie

1952. május 15-én született Calogero Lorenzo „Chazz” Palminteri Oscar-díjra jelölt szicíliai-olasz származású amerikai színész és író. Számos nagy sikerű alkotásban szerepelt, többek között a Bronxi mese, a Csak egy kis pánik, és a Közönséges bűnözők című filmekben. Lövések a Broadwayn (1994) filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Első filmes szerepében, az Oscar című vígjátékban a jó útra tért maffiafőnök első emberét alakítja. Kit láthatunk a maffiafőnök szerepében?

Chazz Palminteri

1856. május 15-én született Lyman Frank Baum amerikai író. Legismertebb műve az Óz, a nagy varázsló, és annak folytatásai. Az Óz-sorozat 14 könyvét írta meg. A regényéből készült film, az Óz, a csodák csodája két Oscar-díjat kapott, és világhírűvé tette a főszereplő Dorothy alakítóját. Ki ő?

 Lyman Frank Baum

1954. május 15-én született a képen látható olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok magyar úszó, orvos, Székely Éva olimpiai bajnok úszó leánya. Édesapja olimpiai bajnok vízilabdázó. Három alkalommal választották az év női sportolójává (1970–1972). Az 1972. évi nyári olimpiai játékokon a 100 méteres pillangóúszás középfutamában világcsúccsal győzött, a döntőben azonban rossz rajt miatt a harmadik helyen végzett. Ki ő?Gyarmati Andrea