Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0516 – 119

1905. május 16-án született Henry Fonda Oscar-díjas amerikai színész, producer. Legismertebb szerepeit a Volt egyszer egy vadnyugat, A halál ötven órája, a Nevem: Senki és a Tizenkét dühös ember című filmekben játszotta. A Volt egyszer egy vadnyugat című westernben negatív szereplőt alakított. Ki játszotta a filmbeli ellenfelét?

Henry Fonda

Charles Bronson

1927. május 16-án született a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1952–1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja. A drámai szerepektől a kabarétréfákig minden műfajban szerepelt, látható volt színpadon, filmvásznon és televízióban. 2012-ben lépett utoljára színpadra. Ki ő?

Máthé Erzsi

1944. május 16-án született Danny Trejo amerikai színész. Leginkább akciófilmek negatív figurájaként vált ismertté. Unokatestvére Robert Rodríguez filmrendező, kinek számos filmjében vállalt kisebb-nagyobb szerepet. Ő alakítja a Rodríguez Terrorbolygó című filmjében bemutatott fiktív filmelőzetesek alapján készült akciófilmek főszereplőjét, illetve a Kémkölykök filmfolyam két részében feltűnő szereplőt. Mi a karakter neve?

Danny Trejo

1953. május 16-án született Pierce Brosnan ír-amerikai színész, filmproducer, aktivista és környezetvédő. Ő volt az egyik James Bond, aki az Aranyszem, A holnap markában és a Halj meg máskor című filmben alakította a 007-es ügynököt. Melyik színészt váltotta Pierce Brosnan James Bond szerepében?

Pierce Brosnan

Timothy Dalton

1970. május 16-án született Gabriela Sabatini, hivatásos teniszező. Legnagyobb sikere az 1990-es US Openen aratott győzelme. Párosban Steffi Graffal győzedelmeskedtek 1988-ban Wimbledonban. Kétszer diadalmaskodott az év végi WTA Tour Championshipsen is (1988, 1994). Az 1988-as szöuli olimpián ezüstérmet szerzett egyéniben. Milyen nemzetiségű Gabriela Sabatini?

Gabriela Sabatini

1986. május 16-án született Megan Fox amerikai színésznő, modell. Első filmje a Karibi vakáció (2001) volt, melyben Mary-Kate és Ashley Olsen voltak a partnerei. 2006-ban Michael Bay osztotta rá a Transformers egyik főszerepét, amely 2007 legsikeresebb filmje lett a mozikban és meghozta a színésznő számára a világhírnevet. Ki volt a Transformers másik főszereplője?

Megan Fox

Shia LaBeouf

1911. május 16-án született Gács Rezső magyar bűvész, érdemes és kiváló művész. Minden idők egyik legnagyobb beszélő kézügyességi bűvésze és zsebtolvaja volt; rengeteg trükköt ismert a bűvészet minden területéről, ezek közül – saját elmondása szerint – körülbelül ezret tudott bármikor színpadképesen. Mi volt a művészneve?

Rodolfo

1966. május 16-án született Janet Jackson amerikai popénekesnő, az 1980-as és 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója. A Jackson család legfiatalabb tagja, aki az éneklés mellett a színészetbe is belekóstolt. Legsikeresebb filmje a Bölcsek kövére II: A Klump családban, Denise Gaines professzor szerepében. Ki játszotta címszereplőt a filmben?

Janet Jackson

Eddie Murphy

1945. május 16-án született Lévay Szilveszter, magyar származású, Németországban élő zeneszerző. Nagy sikerű filmzenéi mellett musicaleket is komponált, melyek közül legismertebb az Elisabeth. Ki a címszereplő Elisabeth?

Lévay Szilveszter

1990. május 16-án született Thomas Brodie-Sangster angol színész, zenész. Híres szerepe volt a Trónok harca című fantasysorozatban Jojen Reed. Emlékezetesebb filmszerepei közé tartozik Newt az Útvesztő-filmsorozatban. Szerepelt a Fényes csillag (2009), Paul McCartneyként a John Lennon – A fiatal évek (2009) és az Egy szuperhős halála (2011) című filmekben is. Első filmjében, egy világsikerű romantikus vígjátékban egy szerelmes iskolásfiút játszik, aki dobosként szeretné meghódítani szíve hölgyét, a Liam Neeson alakította apuka féltő támogatása mellett. Mi a film címe?

Thomas Brodie-Sangster