Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0524–310

1945. május 24-én született Priscilla Presley, amerikai színésznő, producer. Elvis Presley felesége (1967–1973). Legismertebb szerepe Drebin hadnagy szerelme/felesége volt a Csupasz pisztoly-filmekben. Öt éven át játszotta Jenna Wade szerepét az 1980-as évek egyik meghatározó televíziós sorozatában. Mi a sorozat címe?

Priscilla Presley

1905. május 24-én született a képen látható irodalmi Nobel-díjas szovjet-orosz elbeszélő, regényíró. Fontosabb művei: Csendes Don, Új barázdát szánt az eke (Feltört ugar), Akik a hazáért harcoltak, Emberi sors. Ki ő?

Mihail Solohov

1960. május 24-én született Kristin Scott Thomas, BAFTA-díjas francia állampolgárságú angol színésznő. Legismertebb filmjei a Négy esküvő és egy temetés, Az angol beteg, A suttogó, a Zuhanás és A legsötétebb óra, mely film női főszerepében Winston Churchill feleségét formálta meg. Ki alakította Oscar-díjat érő módon Churchillt?

Kristin Scott Thomas

1966. május 24-én született Éric Cantona, az egyik legsikeresebb francia labdarúgó. Igazán nagy sikereket Angliában ért el, ahol csapatával öt év alatt négyszer Premier League címet, kétszer Ligakupát és FA-kupát nyert. 2019-ben megkapta az UEFA elnökének díját. 2001-ben megválasztották az évszázad játékosának, és szurkolói a mai napig "King Eric"-ként (Eric király) emlegetik. Melyik csapat játékosa volt Cantona?

Éric Cantona

1819. május 24-én született Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának királynője 1837. június 20-ától, India császárnője 1876. május 1-jétől haláláig, 1901-ig. Még életében nemzeti szimbólummá vált, és úgy tekintettek rá, mint a szigorú erkölcsi elvek megtestesítőjére. Kilenc gyermeke és 34 unokája közül 26 a kontinens különböző országainak uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. Ki ő?

Viktória

1743. május 24-én született a képen látható svájci származású orvos, természettudós, filozófus és francia forradalmár, a forradalmi terror és diktatúra szükségességének hirdetője. A girondisták elleni fellépése nyomán meggyilkolták. Ki ő?

Jean-Paul Marat

1941. május 24-én született Robert Allen Zimmerman, Oscar-, Golden Globe- és sokszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő. A 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa. A 20. századi popzene egyik meghatározó alakja. Milyen néven ismerjük?

Bob Dylan

1693. május 24-én született Georg Raphael Donner, a 18. század jeles osztrák szobrásza. Pályafutása jelentős részében Magyarországon, Pozsonyban dolgozott. Munkássága jelentős hatást gyakorolt a kor magyarországi szobrászatára, neve értékmérővé vált, s az maradt máig. Követőinek munkái számos templomban megtalálhatók. Nem egy vidéki plébánia féltve őrzött feszületéről tartja ma is a helyi köztudat, hogy az ő alkotása. Milyen stílusban alkotott Donner?

Georg Raphael Donner

Pozsonyi Szent Márton Dóm Donner-szobor

1953. május 24-én született Alfred Molina, angol színész. Olyan alkotásokban játszott, mint Az elveszett frigyláda fosztogatói, a Maverick, A lény, az Anna Karenina, a Csokoládé, A da Vinci-kód, vagy A varázslótanonc. A 2002-es Frida című filmben Salma Hayek partnereként volt látható a világhírű festőművész szerepében. Ki a festő?

Alfred Molina

1813. május 24-én született Kmety György honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc sikeres hadvezére. A világosi fegyverletétel után emigrációba vonult, és ott folytatta katonai pályafutását. Melyik hadsereg tábornoka lett Kmety György a szabadságharc után?

Kmety György