Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0525–311

1949. május 25-én született Nagy Gábor, magyar színész. Első filmes szerepében Fabrícius Antalt alakította az 1971-ben készült A fekete város című tévéfilmsorozatban. 1972-ben Huszka Jenő: Bob herceg című operettjének tévéfilmváltozatában a címszereplőt játszotta. Később Mészáros Márta és Fábri Zoltán által a Szabad lélegzet és Az ötödik pecsét című filmekben jutott komoly feladathoz. Ki írta az utóbbi film alapjául szolgáló regényt?

Nagy Gábor

1939. május 25-én született a képen látható Golden Globe- és Tony-díjas angol producer, forgatókönyvíró, színész és filantróp. Filmes munkássága mellett színházi tevékenysége is rendkívül jelentős, gyakran szerepel Shakespeare-darabokban. A nemzetközi közönség a mozivászonról – elsősorban Gandalfként a Gyűrűk Ura- és a Hobbit-trilógiákból, valamint Magnetóként az X-Men-filmekből – ismerheti. Ki ő?

Ian McKellen

1953. május 25-én született Daniel Passarella, világbajnok argentin labdarúgó és edző. Az 1978-as világbajnokságon az argentin válogatott csapatkapitánya volt. Minden idők egyik leggólveszélyesebb védője, 451 mérkőzésén 134 találatot jegyzett. Hol rendezték a férfi labdarúgó világbajnokságot 1978-ban?

Daniel Passarella

1944. május 25-én született Frank Oz, brit származású amerikai színész, bábmester, filmrendező. A Csillagok háborúja filmekben ő játszotta el az ikonikussá vált idős jedit, Yoda mestert. Rendezőként több mint egy tucat filmet jegyez. Pályája elején a Muppet Show szereplőit keltette életre, többek között a szellemtelen viccekkel pusztító medvét. Mi volt a karakter neve?

Frank Oz

1963. május 25-én született Mike Myers, Emmy-díjas kanadai színész, komikus, énekes, forgatókönyvíró és filmproducer. Olyan népszerű filmekkel vált híressé, mint a Wayne világa, a Shrek, melyben a címszereplő eredeti hangját kölcsönzi, vagy az Austin Powers-trilógia. Utóbbi alkotásokban kettős szerepben láthatjuk, a címszereplő mellett a főgonoszt is ő alakítja. Mi a karakter neve?

Mike Myers

1925. május 25-én született Claude Pinoteau, francia filmrendező és forgatókönyvíró. Nemzetközi sikert az 1980-as Házibuli, valamint az 1982-es Házibuli 2. – A házibuli folytatódik című filmekkel aratott. Ki volt a filmek főszereplője?

Claude Pinoteau

1953. május 25-én született Foltán László, olimpiai bajnok magyar kenus, edző, tornatanár. 1977-től 1984-ig szerepelt a magyar válogatottban. Kiemelkedő eredményeket kenu kettes 500 méteren ért el. Vaskuti Istvánnal a versenyszámban három világbajnoki és 1980-ban egy olimpiai bajnoki aranyérmet nyert. Hol rendezték 1980-ban a nyári olimpiát?

Foltán László

1927. május 25-én született Robert Ludlum, amerikai regényíró. Több mint két tucatnyi bestsellere a világ negyven országában harminckét nyelven jelent meg. Fontosabb művei: A Scarlatti örökség, Csak tanú ne maradjon!, Az Aquitánia hadművelet, Ikarusz hadművelet. Legnépszerűbb regényhősének egy teljes trilógiát szentelt. A regényekből filmek is készültek Matt Damon főszereplésével. Mi a karakter neve?

Robert Ludlum

1969. május 25-én született Anne Heche, amerikai színésznő, filmrendező, forgatókönyvíró. Olyan filmes alkotásokban játszhatott, mint a Huckleberry Finn kalandjai, Az ifjú Indiana Jones kalandjai, A sors kegyeltje, a Dugipénz, a Fedőneve: Donnie Brasco, a Tűzhányó, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, az 1998-as Psycho vagy a Hat nap, hét éjszaka, melyben a képen látható színész volt a partnere. Ki ő?

Anne Heche
Harrison Ford

1951. május 25-én született Bob Gale, amerikai forgatókönyvíró, képregényíró, filmproducer és rendező. Legnagyobb sikere a Vissza a jövőbe című tudományos-fantasztikus vígjáték-trilógia, melyet a filmek rendezőjével közösen írt. A rendező írótársa volt továbbá az I wanna hold your hand..., a Meztelenek és bolondok, a Tragacsparádé és a Trespass című filmekben. Ki a szóban forgó rendező?

Bob Gale

Robert Zemeckis